28-и ден на протести и блокади. Три кръстовища в София продължават да бъдат блокирани. Палаткови лагери има на „Орлов мост”, на площад „Независимост” и на Ректората.

В столицата и тази вечер недоволните отново се събират в "Триъгълника на властта".

58-годишен мъж, обявил гладна стачка беше приет в болница „Света Анна“. Той е в добро състояние, отказал е допълнителни изследвания и е напуснал болницата.

„Човешкото право стои даже над законите. Нека да се уважават законите, но има неща, които стоят даже над тях. Те не уважават нито законите, нито правото”, смята Владимир Генов.
 

протести
Снимки: Георги Димитров



На този фон, недоволни от барикадите в центъра на София подготвят подписка срещу блокадите.

„Блокадите са незаконни отвсякъде. Подписката е с искане да направят така, че да се зачитат и нашите права”, коментира Веселин Георгиев.

Иванов: МВР застава зад полицаите, обиждани вулгарно от протестиращи

Протестиращите потеглха на традиционното си шествие по "Цар Освободител" към Орлов мост. Продължава и гражданското неподчинение и блокирането на ключови точки в София и в страната, за което още на 20- ти юли призоваха организаторите на протеста Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Затворени за движение остават Орлов мост, кръстовището при Ректората и пл. "Независимост".
 

протести София
Снимка: Георги Димитров



Разразилата се днес следобед силна буря над София издуха палатките на протестиращите на Орлов мост и на Ректората, но ситуацията бе овладяна след намесата на сподвижници на протеста. Сигналът за помощ подадоха във Фейсбук профила си от "Системата ни убива".

 Множеството беше призовано да тръгне към Министерския съвет, "за да погребе диктатурата на Борисов". Там бе поставен черен ковчег с кръст, на който бяха изписани годините 2009-2020, с който символично се погребва "диктатурата на Борисов". Този акт бе придружен от възгласи "оставка" и "мутри вън". От подвижната озвучителната платформа прозвуча "Шоуто трябва да продължи" на групата Queen.

Вувузели, свирки, трибагреници, плакати, както и музика от озвучителната платформа съпътстваха както всяка вечер и днешния протест.

Шести ден остава и протестът край Стара Загора. Демонстрантите твърдят, че пускат всеки, който иска да стигне до автомагистрала „Тракия”, но полицията ги спирала. 
Продължава и блокадата на центъра във Варна. Протестиращите заявиха, че остават до оставка. Междувременно се подготвя и блокада в Русе.

От СДВР отчетоха, че демонстрациите и тази вечер завършиха мирно и без сериозни нарушения на обществения ред. Няма задържани. Блокирани заради разположени палатки и към момента остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“ с бул. „Дондуков“, уточниха от МВР.
NOVA