19% повече визи е издало външно министерство през тази година
19% повече визи е издало външно министерство през тази година / снимка: Sofia Photo Agency

До този момент Министерството на външните работи няма информация за българи, които заради безредиците в Гърция, са изпаднали в беда и имат нужда от помощ. Това заяви зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев в Сандански. Той съобщи, че на интернет-страницата на външното ни министерство се публикува актуална и точна информация за опасните места в южната ни съседка, които трябва да бъдат избягвани.

Милен Керемедчиев препоръча на българите, които се намират в Гърция, да избягват учебните заведения, около които продължава да има напрежение. Междувременно Националната гръцка организация по туризъм съобщи, че ситуацията в страната е под контрол и няма ранени българи или други чужденци. „Гърция е и ще продължава да бъде една от най-безопасните туристически дестинации в цял свят", се казва още в официалното съобщение на организацията.

При отчета на работата си за 2008 година, Милен Керемедчиев заяви, че издадените български визи са 645 000, което е с 19% повече от миналата година. С 30% по-малко визи са издадени обаче през месец ноември като причината е световната икономическа криза, отбеляза зам.-министърът на външните работи. Той подчерта, че ако има намаляване на туристическият поток към България, то това е заради финансовата криза, а не заради визови ограничения, които страната ни е наложила.

„Дори и в кризата продължаваме да привличаме руски туристи, които сега вместо Франция, предпочитат по-евтина дестинация, каквато е България", каза още Керемедчиев.