проф Венцислав Мутафчийски
проф Венцислав Мутафчийски / БГНЕС
163 са случаите на заразени с COVID-19 у нас. Трима починали и трима оздравели. Новите случаи са в София – 18, общо 103, в Бургас още двама, които са контактни на първите и вече са четирима. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 74 години. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг във ВМА.



Сред заразените има и млади хора, някои от които са със сериозни сложнения, включително и медик. Нито една възрастова група не е пощадена от заболяването.

"8 души между 25-50 години са със сериозна симптоматика у нас", сподели шефът на Щаба.

Мутафчийски отново изрази възмущението си, че гражданите масово не изпълняват мерките и не ограничават излизанията си.

"Наблюдава се едно безгрижие, което цари. Витошка е пълна с хора. Цял ден има обаждания относно рестрикцията. Това е пълно безобразие. Само вчера в Италия загинаха над 600 души за един ден", заяви генералът.

Все още не е ясно кога точно ще бъде пикът на заразата.

"Не мога да прогнозирам кога ще бъде пикът, но явно няма да е този месец. Това със сигурност мога да го твърдя. Дано да не е през септември, защото малко хора ще останат. Малко хора ще могат да дават брифинг. И аз съм жив човек", сподели Мутафчийски.

Той съобщи, че е получено дарение от 100 опаковки хлорохинов фосфат от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, но все още няма научно доказано лекарство, което да лекува коронавируса.

"Искам да благодаря на г-н Кирил Домусчиев за даранието от 100 опаковки хлоринов фосфат. Няма медикамент, който да е утвърден като лечебен спрямо коронавируса", каза шефът на Щаба.

В белодробното отделение на столичната болница "Токуда" е настанен заразен с коронавирус млад мъж, на около 34 години. Първоначално той е бил с двустранна бронхопневмония. РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се направи дезинефкция и да се установят контактните лица. След 24 часа тази болница ще продължи да функционира. През тези 24 часа е осигурен свободен коридор за болните от хемодиализа и за спешни раждания, стана ясно на брифинга.

В отговор на въпрос той подчерта, че появилата се информация, че хеликоптери пръскат край Карнобат, няма нищо общо с коронавируса. По думите му най-вероятно се пръска за комари.

"Заразата у нас дойде от хора, които при обявена епидемия, отидоха на екскурзия до някои европейски страни", заяви проф. Кантарджиев.