1200 са пострадалите къщи в Чепинци
1200 са пострадалите къщи в Чепинци / Sofia Photo Agency
Петнадесет комисии работят по установяването на щетите в с.Чепинци и в момента, каза кметът на район Нови Искър Валентин Котов. Проблемът, който изниква, е, че щетите не са само счупени стъкла и дограми, обясни той. Става дума и за паднали мазилки и разрушени части от стени около самите прозорци. Над 600 са регистрираните до момента къщи, пострадали от инцидента, който стана край квартал Челопечене. Общо 1200 са къщите в с.Чепинци, посочи Котов. Механизмът, по който се възстановяват щетите на пострадалите в с.Чепинци, включва плащане на щетите от самите собственици и осребряването на парите им по фактура, заедно с констативния протокол след това или възстановяването на щетите от фирма, която е наета от районната администрация, уточни Котов.

По около 200 адреса на ден се обхождат от експертните комисии, работещи в района на квартал Челопечене, каза районният кмет на "Кремиковци" Ивайло Панев. Очакванията на районната администрация са да бъдат посетени над хиляда адреса в квартала, посочи още Панев. Щетите, нанесени до момента, се изразяват главно в счупени стъкла, нанесени поражения върху дървени и железни дограми, паднали окачени тавани и избити врати, каза районният кмет. Няма нанесени поражения върху носещите конструкции или върху самите сгради в квартала. Очакванията на районния кмет са до вторник да бъде ясен общият брой на пострадалите обекти, както и размерът на нанесените щети. Отделна комисия в район "Кремиковци" оценява щетите, нанесени от взривовете на обектите на фирми и дружества, работещи на територията на района.

Няма замърсяване на въздуха в София и в района на Челопечене, показват данните от 24-часовите измервания на стационарните и мобилната станция на Изпълнителната агенция по околна среда, съобщиха от екоминистерството. Азотният диоксид, серният диоксид и въглеродният оксид са под праговите допустими стойности, отчитат и стационарните станции в кварталите "Дружба", Надежда", "Красно село" и Орлов мост, и мобилната, която втори ден е в района на Челопечене. Измерените едночасови концентрации на прах са около или под денонощната норма, съобщава БТА.