/ Dariknews.bg, архив
11-годишно момиченце, което почина в петък следобед в столичното 52-о училище, е починало след игра на "Бащи и майки". Скарало се с "таткото" - свой съученик, а той я изритал в корема. При удара черния дроб на детето се спукал. Това разкриват близки до разследването от МВР пред в. "Телеграф".
 
11-годишно момиче почина след бой в училище

Децата, посещавали занималнята, имали свободен час. Вместо да преговарят с учителката, останали сами и решили да играят на "Бащи и майки".
 
При нея едно момче играело ролята на баща, а момиче на майка. Бащата уж получавал инфаркт и припадал, а жената трябвало да му прави изкуствено дишане и сърдечен масаж, за да го свести. В хода на играта 11-годишното момиченце ударило по-силно "таткото" в гърба, което го вбесило.
 
Починалото момиченце три пъти си гълтало езика, линейката дошла след 30 минути (ВИДЕО)

Момченцето се обърнало и с все сила изритало в корема съученичката си. Лекари предположиха, че тогава черният дроб на детето се спукал и започнал да пълни с кръв корема му.
 
Въпреки това, детето казало, че не му е зле в началото. Поискало само да го сложат на друг чин. Говорило и с майка си по телефона, която отишла да го вземе. Докато чака пред школото обаче състоянието на момичето се влошило.
 
То казало на учителката, че не му е добре. Започнало да повръща кръв, а жената го повела към стаята на медицинската сестра, която обаче си била тръгнала.

Парадокс с регламент за сестрите в училище - могат ли да помогнат при инцидент?
 
Докато вървяло към лекарския кабинет момичето припаднало, а при падането си ударило главата на радиатора. Глътнало си и езика, разказа веднага след трагичния инцидент директорът на училището Данчо Калапиш, който звъннал на 112.
 
Спешна помощ откарала четвъртокласничката мъртва в "Пирогов".
 
Учителката, която отговаряла за този клас също знаела за инцидента от следобедните часове, но тъй като нямало видими индикации момиченцето да е зле, не взела мерки.
 
Момчето, нанесло смъртоносния удар, няма да понесе никаква отговорност, тъй като е малолетно и по закон е ненаказуемо, коментираха вчера от следствието, което вече е иззело разследването.
 
Психолози ще работят с децата и учителите от 52-о училище

Учителката, която отговаряла за децата във фаталната занималня, се оправдала пред разследващите, че по време на инцидента между децата била в тоалетната. Затова й възпитаниците останали без наблюдение.
 
В хода на проверката се оказало, че в 52-о ОУ няма и камера, която да снима постоянно какво правят децата. "Това затруднява изясняване на истината, защото децата особено малолетните дават различни обяснения, доукрасяват, измислят си някои моменти", коментират пред изданието ченгета.