1000 лв. глоба и 18 месеца без книжка за шофьор, отказал тест с дрегер
1000 лв. глоба и 18 месеца без книжка за шофьор, отказал тест с дрегер / БГНЕС, архив
1000 лв. глоба и 18 месеца без книжка за шофьори, отказали тест с дрегер
45684
1000 лв. глоба и 18 месеца без книжка за шофьори, отказали тест с дрегер
  • 1000 лв. глоба и 18 месеца без книжка за шофьори, отказали тест с дрегер

От Пътна полиция ще налагат максималната глоба от 1000 лева и ще отнема за 18 месеца книжката на шофьори, които откажат да бъдат изпробвани за алкохол. Това обяви шефът на столичния КАТ Богдан Милчев. Поводът за това решение е тревожната тенденция все по-често водачи да отказват да бъдат проверявани.

На 10 октомври столичният КАТ започна мащабна акция срещу пияните шофьори. Проверките се правят както през нощта, така и през деня, тъй като алкохол се употребява и през светлата част на деня, което води до много произшествия.

Въпреки тенденциите все повече жени да шофират пили, те остават по-дисциплинирани водачи от мъжете, отчете още Милчев. Само за миналата седмица са санкционирани 37 шофьори, употребили алкохол, като едва 5 от тях са жени.

„Миналата седмица хванахме жена с 3,4 промила алкохол, което е установено и с кръвна проба. Това е рекорд. Към жените винаги сме се отнасяли малко по-меко. Същевременно не искам по никакъв начин да кажа, че жените са алкохолици", уточни Милчев.

Статистиката показва, че 40% от участниците в движението са от нежния пол.

Шефът на КАТ-София подчерта, че тежките катастрофи с участието на мъже са много повече от тези с участието на жени. За септември са станали общо 1197 пътни инцидента, като от тях само в 197 от тях са участвали жени.

Милчев отчете, че по време на акцията на КАТ за два дни са проверени над 450 водачи: „От тях вчера само трима са били употребили алкохол, а днес случаят е бил само един - хванали таксиметров шофьор с 0,58 промила алкохол, вероятно остатъчен".

„Оказва се, че когато ги предупредим водачите, че ще ги проверяваме активно, те спират да пият", категоричен е Богдан Милчев. Като пример той посочи, че без да има акция миналия понеделник са били глобени шестима шофьори в нетрезво състояние.

Шефът на столичния КАТ Богдан Милчев заяви, че е убеден, че хората, които шофират под влиянието на наркотици, са много повече от тези, които карат пили. Милчев обясни, че все още има проблем с доставката на консумативи, за да могат да се правят мащабни проверки и в това отношение. Със специалния дрегер до момента са установени три случая на шофьори, употребили наркотици. Милчев обясни, че пробата струва 30 лв. и малкото консумативи, с които разполага КАТ, се пазят за по-тежки пътни инциденти.

По думите на шефа на столичния КАТ изключително много катастрофи стават, когато времето се развали и има дъжд. Той посъветва шофьорите да спазват дистанция, когато вали и да се замислят вече за подмяна на летните гуми със зимни.

От Пътна полиция призовават водачите при по-леки инциденти, с щети до 1000 лева, шофьорите да попълват двустранни протоколи, без да викат екипи на полицията. За целта водачите трябва само да уведомят за произшествието на тел. 112.

Богдан Милчев отчете още, че вече около половината от шофьорите спират на пешеходни пътеки. От началото на годината глобените водачи за това нарушение са около 1000. Два пъти повече са санкционираните пешеходци за неправилно пресичане.