С една трета по-евтин ток за бедни, възрастни и болни
С една трета по-евтин ток за бедни, възрастни и болни / БГНЕС, архив
С една трета по-евтин ток за бедни, възрастни и болни
87209
С една трета по-евтин ток за бедни, възрастни и болни
С една трета по-евтин ток за бедни, възрастни и болни
  • С една трета по-евтин ток за бедни, възрастни и болни
  • С една трета по-евтин ток за бедни, възрастни и болни

33% от цялата фактура за ток ще бъде по-евтина за енергийно бедните при излизане на свободния пазар. Това обаче важи само за използването до определени количества електроенергия. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обяви механизмът за подпомагане на енергийно бедните у нас в условия на напълно либерализиран пазар. Според него уязвимите, които се отопляват с парно, токът ще е по-евтин до 100 киловата, а за тези на ток до 150 киловата. Мерките ще влязат в сила след като излезем на свободен пазар, а кога ще стане това не е ясно.

Новата дефиниция за енергийно уязвими ще разшири обхвата на лицата, които биха могли да се възползват от социални помощи, обяви министърът на енергетиката.

Какво представлява социалната тарифа на тока

"Към настоящия момент такива са 256 000 лица и семейства. С въвеждането на тези критерии, с въвеждането на новата дефиниция, около която всички се обединихме, на практика броят на уязвимите клиенти или лицата, които могат да се възползват от мерките за защита на уязвимите потребители, стават 500 000 лица и семейства, или 1,1 млн. души", заяви Теменужка Петкова.

Критериите, по които ще се определят лицата, които могат да се възползват от енергийни помощи, са: лица над 70-годишна възраст, живеещи сами и получаващи доход само от пенсия до размера на определената линия на бедност в страната за определената година; лица с над 90% намалена трудоспособност с определена чужда помощ; семействата с деца с увреждания с определена чужда помощ; и лица и семейства, които към настоящия момент съгласно закона за социалното подпомагане с ползват от социалните помощи за отопление.

Като временна мярка за срок до 5 години, когато би следвало да е напълно либерализиран енергийния ни пазар, ще се въведе социална тарифа. Тя представлява определено количество енергия, което да осигури базовите потребности на уязвимите граждани.

Либерализират енергийния пазар в началото на 2016 г.

"Социалната тарифа ще покрива до 100 киловатчаса на месец електрическа енергия. Това се отнася за потребители, които ползват централно топлоснабдяване или съответно топлоснабдяване на природен газ, и 150 киловатчаса електрическа енергия за потребители, които ползват бойлер за подгряване на топла вода", обясни министърът.

Социалната тарифа представлява 33% намаление от цялата сметка за ток и до определените количества. "Социалната тарифа на практика ще покрива 70% от цената за електрическата енергия, за компонентата енергия, и 33% от крайната цена, в която се включват ценовите такси, цената задължение към обществото и ДДС", посочи Петкова.

Сред мерките е забрана за спиране на тока при неплатена сметка и разработване на етичен кодекс на доставчиците. Мерките ще станат факт когато излезем на либерализирания пазар, срокът за което все още е неясен. Не стана ясно и от къде ще бъде покрита разликата между реалната цена и по-евтиния ток.