Проверяват документи за внос на суровини от „Кремиковци”
Проверяват документи за внос на суровини от „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency
Министерството на околната среда и водите и Регионалната инспекция в София започнаха проверка на документите за внос на суровини от металургичния комбинат „Кремиковци”. Причината е публикация в столичен вестник, в която се твърди, че дружеството използва канцерогенен железен концентрат. Проверката на еко-инспекторите беше назначена със специална заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Обект на извънредната проверка в завода са сертификатите за качество на внесената желязна руда, обясни директорката на дирекция „Опазване чистотата на въздуха” в Районната инспекция Веска Георгиева. По думите й веднага след публикацията за канцерогенната суровина е извършена проверка.

Днес инспекторите получиха от ръководството на „Кремиковци” митническите документи за вноса на руда от Бразилия и Украйна. Ако се установи нещо съмнително, проби от рудата ще бъдат изследвани в лаборатория. Инспекторите ще проверяват и графика за ремонти в един от цеховете и пречиствателни станции на територията на „Кремиковци”. Дружеството не е купувало и използвало канцерогенен железен концентрат от Англия, категоричен бе техническият директор на дружеството Стоян Пирлов. Той обясни, че вносът на суровини се извършва през пристанищата Лом и Бургас и лесно може да се провери.

Въпреки че екологичните инспектори са скептични за наличието на канцерогенни вещества в желязната руда на „Кремиковци”, ще бъде направен допълнителен анализ на пробите от въздуха за минали периоди, обясни Николай Савов – главен експерт в Министерството на околната среда и водите. Целта е да се провери дали няма отклонения от нормите.