Прогнози за стабилност в цените на жилищни имоти в София
Прогнози за стабилност в цените на жилищни имоти в София / netinfo

В краткосрочен аспект цените на жилищни имоти в София ще останат стабилни, докато качеството на строителството и предлаганите допълнителни услуги ще продължат да се подобряват, както и изискванията на купувачите - да се повишават.

Пазарът на жилищни имоти в София навлиза в по-зряла фаза на своето развитие, според резултатите от проучване на пазара на недвижими имоти, публикувано от Colliers International, съобщиха от компанията.

Предлагането на жилищни имоти продължава да расте, като жилищните комплекси от затворен тип, предлагащи всички необходими удобства, са особено популярни. Строителството на нови луксозни имоти е най-интензивно в южните райони на града: "Лозенец", "Витоша", "Манастирски ливади" и "Бъкстон".

Отразявайки приближаване към пазарното равновесие, средната продажна цена през 2006 година отбелязва минимално увеличение спрямо темповете на нарастване през последните години, показва проучването. "Изток" отбелязва най-високо нарастване от 17,1 на сто през втората половина на 2006 година, следван от "Лозенец" с 3,8 на сто.

През същия период средните продажни цени в кварталите "Иван Вазов" и "Докторската градина" намаляват съответно със 7,3 на сто и 4,4 на сто. През втората половина на 2006 година "Изток" стана по-скъп от "Лозенец".

Според "Прегледа на пазара на жилищни имоти" на Colliers районът "Докторската градина" държи най-високи цени, следван от "Иван Вазов", "Изток" и "Лозенец"