По-висока инфлация и в Испания през юли
По-висока инфлация и в Испания през юли / netinfo
Инфлацията на годишна база във Испания се е повишила до 5,3 на сто в сравнение с 5 процента през април, като основната причина са високите цени на храните и горивата.

Цените в транспорта са нараснали с 10,6 на сто, като това се обяснява с нарастването на цените на горивата. Поскъпването при храните и безалкохолните напитки е със 7 на сто на годишна база, като за нова най-голям принос има поскъпването на прясната риба и млякото.

В излязъл наскоро доклад на Morgan Stanley са казва, че "икономическият растеж на Испания намалява рязко, корекциите в прогнозния сектор продължават, а перспективите в краткосрочен и средносрочен план са доста мрачни".

"Смятаме, че влошаването в Испания е само в началните си етапи", пише в доклада, който предвижда, че спадът в икономическото развитие ще бъде усетен най-силно през 2009 година.

Испания до неотдавна имаше една от най-бързо развиващите се икономики в света, дължащо се на миналогодишното икономическо развитие от 3,8 процента. "Икономическата ситуация е по-лоша, отколкото беше предвидено. Смятахме, че спадът ще става бавно, но вместо това той идва твърде бързо", заяви в интервю за вестник "Ел Паис" министърът на икономиката Педро Солбес.