Няма повече до отлагат доставки за клиенти на Airbus А 380
Няма повече до отлагат доставки за клиенти на Airbus А 380 / снимки: БГНЕС

Няма да има повече отлагания на доставките за клиенти на Airbus А 380 суперсамолета, съобщи днес в Тулуза президентът на Airbus („Еърбъс”) Томас Ендерс, цитиран от ДПА. "Не мисля, че ще има повече закъснения", посочи Ендерс, пише БТА.

Европейският самолетостроителен концерт Airbus предаде първия супер самолет А 380, който е най-големият пътнически самолет в историята на авиацията, на Singapore Airlines („Сингапур еърлайнс”)с 18 месеца закъснение и в разгара на скандала с използването на вътрешна информация в компанията майка - Европейския авиационен и отбранителен консорциум (EADS ЕАДС). Това съобщи АФП.

Програмата бе забавена заради проблеми, свързани с производството и координацията между различните заводи на Airbus. Тези закъснения са и в основата на скандала с използването на поверителна вътрешна информация, който разтърси европейската авиационна и отбранителна група.

Томас Ендерс, който от края на август е президент и главен изпълнителен директор на Airbus, днес благодари на инженерите, техниците и персонала, както и на клиентите и поддоговорните компании. "Признателни сме за подкрепата, която те оказаха на Airbus и на предаността им в трудните моменти", заяви Ендерс в реч пред 600 души в Тулуза.

"С днешната доставка ние отваряме нова глава в историята на гражданската авиация", заяви шефът на Singapore Airlines Чу Чун Сен, който бе до Джон Роуз, директора на британската компания Rolls-Royce (Ролс-Ройс), доставяща реактивните двигатели на самолета.