НАПИ трябва да представи нова програма за анулираните договори
НАПИ трябва да представи нова програма за анулираните договори / снимка: Sofia Photo Agency

До 31 януари Национална агенция „Пътна Инфраструктура" трябва да представи в регионалното министерство нова програма за анулираните 21 договора по Оперативна програма „Регионално развитие" за строеж на второкласни и третокласни пътища. Това съобщи заместник – министър Искра Михайлова, която отговаря за европарите във ведомството.

Проектите бяха изтеглени от самата пътна агенция заради съмнения за извършени нарушения.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството не може да поднови търговете по спрените проекти, тъй като това е работа на пътната агенция, обясниха министър Гагаузов и заместникът му Искра Михайлова

„Ако искат да стоят пътища, трябва да има нови търгове. Да си проведат новите търгове и тогава да кандидатстват наново”, заяви министър Гагаузов. „Дали националната агенция ще анулира действително всички трудови договори и дали ще обяви нови процедури, това е решение на НАПИ”, обясни заместник-министър Михайлова.

Регионалното ведомство е поставило срок на пътната агенция до 31 януари да подаде на ново проектите си по анулираните 21 договора, но този път да включи допълнителни гаранции за прозрачност, иначе програмата няма да стартира, закани се Михайлова

325 млн. лв. е стойността на тези 21 договора. Общата сума от оперативната програма за пътища втори и трети клас е 501 млн. лв. „При проектите има съмнения за нарушения или грешки в процедурата, но ние нямаме никакви плащания”, каза зам.-министър Михайлова.

Министър Гагаузов също бе категоричен, че до момента няма извършени злоупотреби с европейки средства