Избират инвеститори за малки газови централи
Избират инвеститори за малки газови централи / netinfo

НЕК и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще обявят процедура за избор на инвеститори за изграждане на малки газови централи. Бъдещите мощности няма да работят постоянно, а ще подсигуряват енергийния баланс на страната при сривове. Това съобщи изпълнителният директор на Националната електрическа компания Мардик Папазян, който взе участие в международният бизнес форум за инвестиции в екологията.

Общата инсталирана мощност на газовите модули ще е около 300 мегавата, допълни Папазян. Отделно всяка миницентрала ще е с мощност между 30 и 50 мегавата, колкото е мощността на ветроенергийните паркове.

Причината да се инвестира в такива инсталации е несигурността на вятърните централи и рисковете за енергийния баланс на страната. Газовите модули трябва да са готови от 3 до 5 години, допълни изпълнителният директор на НЕК.

Собствениците им ще получават пари от компанията за студен резерв, а в случай на недостиг на тока, произведеното количество електроенергия ще се заплаща. По отношение на цената на електроенергията у нас изпълнителният директор на НЕК обясни, че засега нямат никакви претенции към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и допълни: Никакъв проблем нямаме сега, в момента, за да искаме увеличаването на цената на тока. При тези параметри, при които са определени цените от 1 юли настъпи някаква промяна в тези изходни параметри, тоест на някои от централите се промени цената, тогава трябва да се прави корекция по цялата верига. Но докато няма такива намерения, НЕК няма намерения да иска увеличение на цените.