Италианските общини събират милиони от транспортни глоби
Италианските общини събират милиони от транспортни глоби / netinfo

В Италия някои асфалтови отсечки струват повече, отколкото най-скъпите апартаменти в идеалния център на Рим. Регулирани със светофари кръстовища пък „произвеждат“ повече пари, отколкото борсата в най-горещите й периоди.

До този извод стигна вестник „Република“, който цитира данните за средствата, събрани от глоби по пътищата в Италия през миналата година. Истински бум в издаването на глоби за пътни нарушения са регистрирали някои общини като Болоня, Торино и Рим. Количеството събрани пари от нарушителите надвишава това от събраните общински такси и налози.

Само в Рим например кметството печели 237 милиона евро на година от глоби за пътни нарушения. Най-много са тези за паркиране на забранено място и за паркиране в централна зона без платена такса. Следват тези за говорене по мобилен телефон при шофиране. Само в Рим биват издавани годишно три милиона глоби, а в Милано - два милиона. „Най-преследвани“ заради глоби жители на Апенините се оказват обаче тези на град Казерта - всеки от тях плаща 120 евро годишно за глоби на общината. В Рим се падат по 80 евро годишно на глава от населението.

Рекордьор по несъбрани от глоби суми пък е Неапол. Само през миналата година общината е издала глоби за 76 милиона евро, а е събрала едва 10 милиона. В Палермо пък положението е още по-драматично в това отношение, тъй като общината не само не е успяла да събере парите си от издадените глоби, а е длъжник за 277 хиляди евро заради спечелени срещу нея дела от страна на глобени граждани. Сред тях е дори шефът на общинската пътна полиция, който е оспорил две глоби.

www.prontosofia.com