Германия отвори пазара си за инженери от Източна Европа
Германия отвори пазара си за инженери от Източна Европа / снимка: Sofia Photo Agency
Германия отвори трудовия си пазар за определени висококвалифицирани инженери от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през май 2004 г., предаде ДПА. Министерството на труда и социалните грижи в Берлин потвърди, че "тестът за предимство", който кандидатите за работа по-рано е трябвало да държат, вече е отменен.

Германските компании вече ще могат да назначават на работа квалифицирани електро- и машинни инженери, без да дават предимство на германските кандидати. Включените държави са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

Частичното отваряне на германския пазар предизвика опасения от страна на Източна Европа за това, че по-голям брой квалифицирани специалисти могат да напуснат страните си, което ще доведе до недостиг на работна сила в процъфтяващи икономически условия.

В България също възникнаха опасения, както и в Румъния, като двете страни се присъединиха към ЕС в началото на тази година. "Отварянето на границите на Германия за инженери може да нанесе сериозен удар върху новия й европейски партньор България", казва професор в София, посочвайки заплатите в Германия, които далеч надхвърлят средните възнаграждения в българските фирми.

Страната вече изгуби висококвалифицирани българи, предпочели САЩ и Канада, а чуждестранните инвеститори започват да се оплакват от липса на висококвалифицирани млади инженери, отбелязва ДПА.