Енергийни фирми подписаха меморандум за разбирателство
Енергийни фирми подписаха меморандум за разбирателство / netinfo

Меморандуми за разбирателство между италианския енергиен производител Енел и "Националната електрическа компания" и между Енел и "Булгаргаз" бяха подписани в присъствието на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Меморандумът между НЕК и Енел е за предпроектно проучване за технико-икономически анализ и обосноваване на възможността за изграждане на допълнителни производствени мощности от около 600 мегавата на площадката на ТЕЦ "Марица-Изток -3" и последващо подписване на споразумение за съвместно разработване на проект.

Инвестицията в проекта се предвижда да бъде за около 900 милиона евро. Тя ще включва съвременно екологично оборудване и ще оптимизира използването на наличните ресурси. Допълнителните мощности ще бъдат инсталирани в близост до вече съществуващите блокове, които са обща собственост на Енел и НЕК. Вторият меморандум за разбирателство - между Енел и "Булгаргаз" ЕАД, е за разработването на газопровод между България и Италия, минаващ през Македония и Албания, по протежението на транспортен коридор номер 8. Коридорът е от стратегическо значение за тези страни, които през април 2005 г. подписаха съвместно заявление за сътрудничество в сферата на енергийната инфраструктура.

Меморандумите бяха подписани от Фулвио Конти, изпълнителен директор на италианската енергийна компания, Любомир Велков, главен изпълнителен директор на НЕК ЕАД и Любомир Денчев, изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отбеляза, че Енел е третата по големина европейска ютилити компания, чиято пазарна капитализация е около 45 милиарда евро по текущи цени. Компанията работи в Европа, Северна и Латинска Америка, в областта на производството и дистрибуцията на природен газ и на електроенергия.

От Енел отново потвърдиха интерес към участие в проекта за изграждане на АЕЦ. Имаме технически и инженерингов опит да бъдем оператор на АЕЦ Белене , заяви Фулвио Конти, изпълнителен директор на италианската енергийна компания.