ЕИБ отпуска на Сърбия 540 млн. евро за коридор № 10
ЕИБ отпуска на Сърбия 540 млн. евро за коридор № 10 / netinfo

Европейската инвестиционна банка ще отпусне на Сърбия заем на обща стойност от 540 милиона евро за изграждането на отсечки от трансевропейския коридор номер 10, съобщи сръбското Министерство на регионалното развитие, цитирано от АНА-МПА.

240 милиона евро от общата сума са предназначени за строежа на отсечката Лесковац–Прешево, а останалите 300 милиона евро са за отсечката Ниш–Димитровград. Споразумението за заема е било постигнато от сръбския министър на икономиката и регионалното развитие Младжан Динкич и ръководителя на отдела за Югоизточна Европа на ЕИБ Доминик Кербин, се казва в съобщението на сръбското министерство, пише БГНЕС.

Делегация на ЕИБ, която ще посети Сърбия в средата на ноември, ще уточни техническите подробности по заема. Очаква се той ла бъде за срок от 25 години с гратисен период от 5 до 7 години и благоприятна лихва.

Финансирането на двете пътни отсечки ще се осъществи в сътрудничество със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, се казва още в съобщението на сръбското Министерство на регионалното развитие.