Амазон ще продава вина по интернет
Амазон ще продава вина по интернет / снимка: Sofia Photo Agency

Амазон (Amazon.com), най-големият в света сайт за търговия на дребно по интернет, планира в началото на октомври да започне продажбата на американски вина в САЩ, предаде Ройтерс.

Напа Вали винтнърс, организация с идеална цел, която представлява 315 винопроизводители от прочутата калифорнийска долина, вече провежда семинари за производители, желаещи да продават продукцията си по интернет, обяви Тери Хол, директор по връзките с обществеността на организацията.

Амазон планира да продава вина в близо 26 щата.

Годишната консумация на вина в САЩ се увеличи през последните 14 години, когато виното постепенно промени статута си на напитка за заможните слоеве. Днес много ентусиасти пристигат в долината Напа от всички краища на Америка, а младото поколение се обръща към виното като алтернатива на бирата.

Общо в САЩ продажбите на вино са между 30 млрд. д. и 32 млрд. д. през 2007 г., твърдят експерти.

Близо 2,8 млрд. долара са реализирани при продажби на дребно чрез винарски клубове, стаи за дегустация и други, а само 7 на сто - чрез електронна търговия. Малкият дял на продажбите по интернет отчасти се дължи на разходите за превоз на виното и различните правила на отделните щати за превоз на вина.

Според Амазон навлизането на пазара на вина на винопроизводители ще внесе разнообразие на фона на намаляващия брой дистрибутори поради консолидацията в бранша.

"Стъпката напред с продажбите на дребно през Амазон е още едно свидетелство за факта, че американците наистина са станали пиячи на вино", обобщава Тери Хол.