Сергей Петров за технологиите с мисия да променят света към по-добро
Сергей Петров за технологиите с мисия да променят света към по-добро / Дарик радио
Сергей Петров за технологиите с мисия да променят света към по-добро
76158
Сергей Петров за технологиите с мисия да променят света към по-добро
  • Сергей Петров за технологиите с мисия да променят света към по-добро

Сергей Петров е на 28 години и е създател на концепцията на революционната Smart Beehive Management System или интелигентен пчелен кошер. Това е технология за пчелни кошери, която преборва т.нар. Colony Collapse - причината за измиране на пчелите. Системата осигурява  безпрецедентно наблюдение за пчеларите, което им позволява да се вземат навременни мерки за предотвратяване на най-често срещаните заплахи за пчелните колонии. Пчелната система включва иновативна технология, устойчив дизайн и предоставянето на решение, което пряко ще подобри измерването на заплахите и живота на пчелите.

За технологичното развитие на света,  за това как създаваш иновация, с която да помогнеш на поне 1млрд. души и каква е връзката между авиацията и пчелите. За всичко това ни разказва Сергей в интервюто си за Дарик радио.

Разкажи ни малко за чудото умен пчелен кошер.

Сергей Петров: Сигурно много от слушателите са запознати с един проблем, който изникна с пчелите през последните десетилетия. Той е, че пчелите по света повсеместно загиват и това най-често се причинява от високото ниво на индустриализация.Изводите на учените са многостранни. Някой твърдят, че до 4-5 години ще имат решение за това как да предпазим пчелите от измиране. Според мен това много зависи от мястото, където се намират. За това ние решихме да направим една система за дистанционно наблюдение на кошерите, като показваме ключови показатели на пчеларите за техните пчели. По този начин ние реално се опитваме да им дадем средства, с които до сега не са разполагали, за да могат да се грижат по-добре за пчелите си и разбира се да запазят техния брой. По този начин може да преминат към едно устойчиво управление на пчелните кошери.

Какво представлява системата ?

Системата е продукт, който има хардуерно и софтуерно приложение. Хардуерната част е една рамка, на която може бъдат поставяни различни по вид и големина кошери. Самата рамка измерва тегло, температура, влажност, вибрации и позиция. Така един пчелар, който има голямо количество кошери, може да не прави постоянно инспекции на кошерите, а да си сипе една чаша кафе сутрин рано и да си отвори софтуерното ни приложение. Ние се шегуваме като го наричаме фейсбук за пчели, защото всеки един кошер си казва какво му е състоянието.

Какви послания стигат до пчеларите по този начин ?

Пчеларите по принцип използват писането като метод да си картотекират кошерите и да създават тяхната история. Това обаче ние правим в дигитален вариант. От всеки един кошер се получава обратна връзка по 4 пъти на ден. При нея се вижда какво е състоянието му, а красиви графики показват как нараства теглото му спрямо предишни седмици и т.н. Ако нещо лошо се случва с кошера, например има високо ниво на влажност, което е голям проблем за пчеларите, пчеларят получава аларма. Това може да се проследи от всяко едно устройство - телефон, таблет и т.н. Алармата му казва например "в кошер 2 в локация 35 имате повишена влажност и в следващите 3 часа можете да предприемете следните мерки, за да можете да опазите колонията". В обикновените условия пчеларя констатира подобни проблеми, когато често е вече късно. Тази система му позволява да разреши даден проблем още в самото начало, когато не е навредил на пчелите в кошера. Ние не сме създали една система, която просто да констатира проблеми с кошерите, а говорим с пчеларите, преди това, за да можем да съдействаме с полезни съвети към тях при възникване на проблем. Нашата идея е този продукт да излезе на пазара не просто с цел печалба, а да има наистина стойност за пчеларите.

Ти ли измисли този продукт?

Създателите сме екипа на Bee Smart Technologies. Ние сме малка компания от 5 човека. Аз, макар да съм създател на концепцията, по никакъв начин не мога да си препиша заслугите за създаването на подобно нещо. Това, което правим е да използваме развитието на новите технологии, за да създаваме нива на сътрудничество и да постигнем много повече, отколкото преди 5 години изобщо е било мислимо. Всеки от екипа е работил по различни проекти преди това, има различни умения. За да създадем реално една система в помощ на хората, трябва да си партнираме. За това, когато говоря за системата, казвам „ние".

Има ли другаде по света такива системи?

Да, разбира се. Някой беше казал, че ако нямаш конкуренция, значи не правиш нещо, което да си струва.

Как дойде идеята тогава?

Реално идеята ми хрумна, без да съм правил проучване за подобни решения. След това започнахме да проучваме пазара. Това винаги се случва с иновативните бизнеси - първо идеята, после подобните решения и с какво да бъде нашата идея по-добра. Това, че имаме конкуренция, за нас е хубаво.

Къде има подобни системи и колко са разпространени ?

За момента не са много разпространени и причината е бизнес модела. При нас например водеща цел е да помагаме на хората. За това и част от въпросите, които задаваме на пчеларите е не просто как тази технология може да им бъде полезна, а как можем да им предложим тази технология, че да могат да я използват.

Как смятате да им го предлагате?

Нашата концепция е подобна на това как се предлагат някои услуги за телевизия например. Вместо да се взимат пари за устройството, което се монтира до телевизора, те ви взимат пари за информацията, която получавате. Ние работим например с бизнеси, които управляват много хиляди кошери и за тях би било неоправдано да дават определена сума за устройство, което да поставят на всеки кошер. За това ние им предлагаме да не заплащат устройствата, а само информацията, която получават. Другият ключов аспект, който смятам, че ни прави много различни е, че ние се опитваме да създадем едно общество на пчеларите, където освен да споделяш опит, можеш да поискаш съвет.

Колко пчелари използват вашата система ?

В момента тя е на ниво прототип. Сега събираме средствата, за да създадем 100 такива прототипа, които да тестваме в Америка. В Америка, защото едно от местата, където проблемът с пчелите е голям, е Калифорния. За това искаме да дадем устройството на 50-100 пчелари в Калифорния, те да го тестват и да ни дадат обратна връзка, преди да преминем на масово производство.  Например именно в Калифорния се отглеждат 85% от бадемите в света. Бадемът е икономически важен продукт, а от друга страна той се опрашва единствено и само от пчелите. Ако споделя друга статистика - 1/3 от храна, която слагаме на масата си всеки ден, идва благодарение на опрашването на пчелите.

В България тествали ли сте го ?

Да, с реални кошери. Но дотам, че подават информация. А ние работим с алгоритмите в тази система така, че да ви дават не само данни, а и решения.

Разкажи ни за себе си. Какво си учил и как стигна до идеята да създадеш един толкова важен продукт ?

Мисля, че човек е продукт на това, което му се е случвало в живота. В тази връзка всяко едно от учебните заведения, в които съм бил, е много важно за мен. Първо  преминах през 40-то СОУ, след това през Втора Английска езикова гимназия, която много ценя. След това имах желание да стана пилот, за това завърших Техническия университет в София със специалност „Авиация и авиационни технологии".

Как се чувстваше в университета ? Оставаше ли с усещането, че учиш и научаваш ?

Честно да призная този университет е една отлична извадка на образованието в България в момента. Можеш да намериш от всичко, има невероятни хора, които те вдъхновяват да създаваш и такива разбора се, които ти смaчкват самочувствието. Има преподаватели, които са там просто на работа, докато има други, като проф. Илиев например. Той наскоро oглави катедра „Авиация" и е един изключителен човек.

Авиация и после?

В последствие, още докато учих, афинитета ми към космоса ме отведе в програма „Космически предизвикателства" , заедно с един мой приятел. Тогава попаднах на едно коренно различно място от това, което съм виждал от българското образование. Тогава по skype видяхме Директор на Космическата медицина от НАСА да говори специално на нас и да отговаря на нашите въпроси. Аз бях изключително вдъхновен от тази случка, че след това не спрях да посещавам лекциите. Програмата продължава 1 година, но аз и моят приятел бяхме две години подред.

Там ли дойде идеята за системата на умния пчелен кошер?

Там по точно научихме за безграничните възможности на технологиите. За мен повратният момент беше една стипендия, която спечелих за Singularity University, университет, където се изучават иновативни технологии и се намира в НАСА, Калифорния. Научих за него благодарение на Райчо Райчев, защото той е посланика на този университет в България. Там изкарах 10-седмичен курс за това как се използват иновативните технологии, така че да създадеш бизнес, който да помогне на поне 1млрд. души, което беше и курсовата ми задача. След програмата няма изпит, а те предизвикват да създадеш технология, която да помогне на поне 1 млрд. души положително през следващите 10 години. С технологията за умния пчелен кошер вече мина 1 година, така че се надявам през следващите 9 да постигна крайния резултат.

Как стигна до пчелите ?

Това беше един концептуален проект. Аз обичам природата, а скоро започнах да разбирам какви са проблемите на пчелите, защото преди около 3 години започнах да чета за това. Не можех да повярвам, че при всичката технология, която имаме дори за това как да добиваме руди от Луната, нямаме решение как да спасим един от репродуктивните организми на Земята. И тогава ми хрумна. Най-малкото една такава мониторингова технология, която да помогне на пчелите. Проектът да тръгна в съвсем различна посока в началото и едва след разговори с пчеларите, се ориентирахме в правилната посока.

Ти от пчели разбираш ли ?

Ами чета и общо взето се опитвам да науча допълнително като си комуникирам с пчелари. Дори сме си мислели да направим речник за комуникация между пчелите и хората. Това ще може да позволи буквално на един кошер да ви звънне един ден и да ви каже „Имам такъв проблем, трябва да вземеш еди какво си лекарство и в следващите 3-4 часа да си тук".

Това твое начинание е много интересно, но какво друго те занимава ?

Общо взето това поглъща голяма част от времето ми, но се опитвам през останалото да помагам на хората.

Пример ?

Например преди време се запознах с едно момче-дизайнер, което прави части от колело от различни неща, но няма къде да ги продава. Свързах го с мои познати, които имат сайт за екипировка за екстремни спортове. Те бяха доволни от това партньорство.

Тази година не съм част от програмата „Космически предизвикателства", но се опитвам да помагам за реализацията й по някакъв начин. Смятам, че подобни програми са изключително важни за държавата ни. Искам младите и талантливи хора да успяват въпреки държавата.

Какво правиш в петък вечер?

Ами ще посетя едно събитие Silicon Drinkabout  - това е едно събиране на предприемачите в нашия град. Също пътувам възможно най-често.

Имаме няколко кратки изречения, които искам да довършиш.

Най-ценният урок от родителите ми е...

Работи здраво. Работи умно.

Ти го виждаше това у тях или те ти го казваха ?

Абсолютно те ми го показваха. Баща ми е абсолютният пример за това, защото сутрин като се събуди започва да работи. Той реално е пенсионер в момента, но продължава в същия дух - дали ще създаде някаква стойка за колело или ще помогне на мен, брат ми - просто трябва да се върши нещо полезно.

Успехът е...

Успехът е най-доброто мерило на добре свършената работа.

Ако имаше филм за мен той щеше да се казва...

„Изгърмя ми в лицето, но пак ще опитам". Това е стилът на живот, който водя. Много често начинанията ми са обречени на провал, но както казват хората „да се проваляш е най-добрият начин да учиш".

Вярвам във...

Вярвам в прогреса на човечеството чрез технология. Мисля, че технологията и всичко, което хората създават в днешните дни, реално освобождават ресурсите. За това смятам, че всички проблеми на света могат да бъдат решение, чрез технология.

А нашите емоционални проблеми и тези на общуването ни?

Абсолютно. Мисля, че всяко едно нещо в света може да бъде сведено до математически модел, просто нивото на еволюция на мозъците ни още не е толкова напреднало.

Ти смяташ, че човек би се чувствал по-добре в бъдеще, благодарение на технологиите ?

Да. Например безпрецедентният начин, по който технологиите ни свързват в момента, като социални платформи, които ни позволяват да общуваме.

Като малък исках да...

Да стана пилот. Преди исках да съм пилот на пътнически самолети, а според мен в бъдеще технологията ще измести и тук човека. Дори имам бас с мой приятел, че след седем години вече няма да има пилоти в самолетите.

За какво е басът ?

За самолетен билет за където и да е.

Аудио запис на това интервю, можете да чуете тук.