Земетресение с магнитуд 4,9 е било регистрирано рано в източния турски окръг Ван от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуациии (АФАД). Според данни на сайта на правителствената дирекция земетресението е било последвано от десетина вторични труса досега с магнитуд над две.

Трусът е станал в 00.49 ч. местно време (23.46 ч. на 5 декември българско време), а епицентърът му е бил в района на град Тушба на дълбочина 7,62 км под земната повърхност.

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу съобщи на профила си в Туитър, че към АФАД и телефона за спешни ситуации 112 не са постъпили сигнали за негативни последици от земетресението, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер.

Силен трус на индонезийски остров

"Нашите екипи продължават да обследват на място", добави Сойлу.

Валията на Ван Мехмет Емин Билмез също съобщи, че няма данни за щети и пострадали от труса към момента.


ТРТ Хабер посочва обаче, че са се образували пукнатини по някои сгради.

Земетресение разлюля Япония


Министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум заяви, че на терен в района на труса са изпратени и екипи на окръжната дирекция на министерството, които следят развитията отблизо.

Междувременно сеизмичната активност в района на граничещия с Иран окръг продължава, като след земетресението от 4,9 в района на Ван са станали осем вторични труса с магнитуд между 2 и 3,3, сочат данните на АФАД.
 
БТА