Получила наскоро американско военно оборудване, Украйна отбеляза днес Деня на въоръжените сили и се зарече да отблъсне евентуална руска инвазия, предаде Ройтерс.

Украинските въоръжени сили са способни да отблъснат каквато и да било атака от Русия, увери президентът Володимир Зеленски.

По случай официалния празник ще бъдат показани американски бронирани автомобили и патрулни катери.

Русия изпраща нови оръжия по западните си граници, в Арктика и Крим


"Военнослужещите от въоръжените сили на Украйна продължават да изпълняват най-важната си мисия - да защитават свободата и суверенитета на държавата от руския агресор", каза Зеленски. "Украинската армия. . . е уверена в своята сила и може да осуети всички завоевателни планове на врага", добави той.


Русия отрича твърденията, че планира нова атака срещу Украйна, и ги нарича фалшиви и подстрекателски. В същото време тя предупреждава Запада да не прекрачва нейните "червени линии" и да спре разширяването на НАТО на изток, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент ще посети източния град Харков, който е традиционен център на оръжейната индустрия на страната, по случай предаването на танкове, бронетранспортьори и бронирани автомобили, произведени в местни заводи.

ЕС одобри помощ за сигурността на Украйна в размер на 31 млн. евро

Той ще отиде и в Донецка област, където украинската армия се сражава срещу подкрепяни от Русия сили - тлеещ конфликт, в който според Киев от 2014 г. са били убити 14 хиляди души.

В няколко украински града днес ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от сдобиването на страната със самостоятелни въоръжени сили след придобиването на независимост от Съветския съюз през 1991 година.

В столицата Киев, Лвов на запад и южното пристанище Одеса ще бъдат изложени на показ произведени в Съединените щати автомобили "Хъмви". В Одеса ще се проведе и церемония по предаване на наскоро доставени от бреговата охрана на САЩ два катера, които ще укрепят украинските военноморски сили.

Украйна призова НАТО да я приеме по-бързо и заяви, че Русия няма право да налага вето за присъединяването ѝ към алианса. Лидерите на НАТО подкрепят членството на бившата съветска република, но казаха, че тя първо трябва да проведе реформи в сектора на отбраната и да се справи с корупцията, отбелязва Ройтерс.