В Брюксел се провежда общонационална стачка и демонстрация срещу повишаването на цените на енергията и намаляването на покупателната способност на заплатите. По данни на полицията в демонстрацията участват общо около 6000 души.

Протестиращите носят плакати с надписи "справедливост", "индексация на заплатите", "да спасим климата" или "достъпна енергия = достоен живот". Демонстрантите хвърлят от време на време петарди и димки, но не се противопоставят на полицията, подредена по маршрута на колоната. Митингът е организиран от трите най-големи синдиката в Белгия и е разрешен.

"Настояваме за достойно заплащане. Разходите ни се увеличават, а цените на електроенергията растат все по-бързо", казва един от протестиращите, Люсиен, по професия пожарникар.

В същото време той заяви, че по отношение на намаляването на цената на електроенергията е против закупуването на газ от Русия и подкрепя ранното изоставяне на атомните електроцентрали в Белгия и пълното преминаване към зелена енергия. "Вървим твърде бавно. Трябва да спасим климата и да преминем към зелена енергия от слънцето и вятъра, която всъщност е безплатна", каза той. 

Колона от демонстранти се движи по брюкселски булевард, голяма част от който е блокирана, което доведе до сериозни проблеми с трафика в града. Заради протеста и стачката работят само около половината от линиите на градския транспорт. В този ден много хора бяха принудени да преместят автомобилите си, което доведе до големи задръствания по главните пътни артерии на града.

Полицията призовава гражданите да се въздържат от пътуване с автомобил в града.
БГНЕС