Европейският съюз удължи с една година санкциите срещу Китай заради нарушения на човешките права на уйгурите в западния район Синцзян, предаде ДПА.

Те са част от по-общ пакет с наказателни мерки срещу Либия, Русия и Северна Корея. Санкционирани са физически и юридически лица, "отговорни за сериозни нарушения на човешките права и злоупотреби в различни страни по света", пише в прессъобщение на ЕС.

Съюзът въведе санкциите срещу Китай заради уйгурите през март тази година. Те включват замразяване на активи и забрана за пътуване.

Унгария блокира декларация на ЕС, критикуваща Китай заради Хонконг

Това са първите мерки на ЕС срещу Китай заради нарушения на човешките права от потушаването на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г., отбелязва ДПА.


Китай отговори със санкции срещу депутати в Европейския парламент и европейски институции.

Влошаването на отношенията между Брюксел и Пекин забави влизането в сила на инвестиционното споразумение ЕС-Китай, договорено в края на миналата година.

Стотици уйгури казаха през последните години, че са били държани в лагери в Синцзян в рамките на кампания на китайските власти за насилствено асимилиране на етнически малцинства. През юни базираната в Лондон неправителствена организация "Амнести интернешънъл" заяви, че около 1 милион уйгури са били изпратени от 2017 г. в такива лагери, за които Пекин твърди, че са образователни центрове, отбелязва ДПА.
БТА