Най-малко четирима мирни граждани загинаха при руски обстрел в Харков, съобщи днес регионалният губернатор Олег Синегубов, цитиран от Ройтерс.

"Окупаторите отново обстрелват областния център", написа Синегубов в Телеграм. Той призова местните жители да отидат в убежищата.

Харков е вторият по големина град в Украйна. През последните дни там беше сравнително спокойно, след като украинските въоръжени сили си върнаха територия около него и изтласкаха руските войски. Работата на градското метро беше подновена във вторник и властите призоваха стотиците хора, намерили убежище в подземната железница, да освободят вагоните.

Нови 200 тела са открити в мазето на срутен жилищен блок в Мариупол

Много от тези хора обаче заявиха, че се страхуват прекалено много, за да се върнат у дома. В Харков се чуват експлозии, докато руските сили се окопават и запазват контрол на позициите си в села на север от града.


Много хора са свикнали със звуците на войната след три месеца бойни действия, заяви местната жителка Марина Карабиерова. 38-годишната жена е избягала в Полша, а оттам - в Германия, след началото на руското нашествие, но по-късно се върнала в Харков.
БТА