Последните промени в правилата за пътуване са "типичен случай на заключване на вратата на конюшнята, след като конят е избягал", заяви вирусолог, съветващ правителството, съобщи Би Би Си.

Професор Марк Уулхаус заяви, че новите правила са "твърде закъснели", за да внесат "съществена промяна" в задаващата се потенциалната вълна от варианта Омикрон в Обединеното кралство.

Промените включват тестове преди заминаване за хора, пристигащи в Обединеното кралство и от Нигерия, която влез в червения списък за пътуване. От 04:00 часа по Гринуич във вторник и от пътуващите на възраст 12 и повече години ще се изисква да представят доказателство за отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди заминаването.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че мерките са временни.

От понеделник и Нигерия също ще бъде добавена към червения списък на страните, от които се пътува, което означава, че гражданите на Обединеното кралство или Ирландия, или жителите на Обединеното кралство, които се връщат от страната, трябва да се настанят под карантина в хотел за 10 дни.


Последните промени обаче бяха определени от туристическия бранш като "удар с чук", като Асоциацията за бизнес пътувания предупреди, че поминъкът ще бъде "опустошен".
Вицепремиерът Доминик Рааб заяви, че последните мерки могат да "разстроят или нарушат спокойствието" на някои хора, но настоя, че е правилно министрите да предприемат "постепенни стъпки" на ранен етап, за да се избегнат "по-големи сътресения" за пътуванията и икономиката.

Професор Уулхаус, член на правителствената Научна група за моделиране на пандемичния грип (Spi-M), заяви пред Андрю Мар по Би Би Си, че макар внесените случаи на вариант Omicron да са "важни", предаването на варианта в общността ще бъде двигател на следващата вълна.

Той предупреди, че Oмикрон се разпространява "доста бързо" в Обединеното кралство и ако настоящите тенденции тук и в Южна Африка се запазят през следващите седмици и месеци, той може дори да стане доминиращ пред варианта Делта в целия свят.
БГНЕС