Администрацията на Вашингтон, въпреки ситуацията в Украйна, смята политиката на Китай за най-сериозното предизвикателство за международния ред в дългосрочен план. Това се казва в извадки от речта на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, разпространена от пресслужбата на Държавния департамент в четвъртък.

Както отбеляза той, въпреки продължаващата руска военна операция в Украйна, властите на САЩ „ще продължат да се фокусират върху най-сериозното предизвикателство за международния ред и то идва от Китайската народна република“. „Китай е единствената страна, която има намерение да промени международния ред и нарастващата икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, за да направи това“, добави външният министър на САЩ. 


Планирано е Блинкен да произнесе речта по-късно в четвъртък, която ще изложи ключовите точки от курса, който сегашната администрация на САЩ възнамерява да поеме срещу Китай. Той ще очертае стратегията на администрацията на Байдън да надмине Китай през следващото десетилетие, като инвестира в критична инфраструктура и работи със съюзници за укрепване на сигурността на веригата за доставки, като същевременно предотвратява непредвидени кризи, обяснява The Voice of America.
 

Според висши служители администрацията не се стреми да се „отдели“ от Китай. Терминът се отнася до постепенно прекъсване на икономическите и търговските връзки между Съединените щати и Китай и често се чуваше по време на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.


 

„Секретарят ще даде ясно да се разбере, че Съединените щати не се стремят да отделят китайската икономика от нашата или от световната икономика“, разкрива неназован източник на медията от администрацията във Вашингтон.