Това е най-смъртоносното нападение в страната от 2012 г. насам
Броят на жертвите от стрелбата във вторник в начално училище в американския щат Тексас достигна до 21, предаде Ройтерс. Загинали са 19 деца и двама възрастни, без да се брои извършителят, който също бил убит, съобщи пред Си Ен Ен говорител на Департамента за обществена сигурност на Тексас.

Сенаторът от Тексас Роланд Гутиерес съобщи, че по данни от щатската полиция в болница се намират трима ранени в сериозно състояние, предаде Асошиейтед прес.
 


Според сведенията, оповестени по-рано от губернатора на щата Грег Абът, извършителят е 18-годишен местен жител, идентифициран като Салвадор Рамос. Той е пристигнал в началното училище "Роб" в град Ювалди в южната част на щата с автомобил и е влязъл въоръжен с пистолет и вероятно с пушка, след което е открил огън. Извършителят също е загинал. По сведения на източник от силите за сигурност, пожелал анонимност, той е бил убит от федерален агент от граничната охрана, който след началото на стрелбата влязъл в училището, без да чака подкрепление, и прострелял извършителя, който се бил укрил зад барикада. Агентът също бил ранен, но успял да излезе сам от училището.

Преди стрелбата в училището Рамос прострелял собствената си баба, която е в критично състояние, съобщава CNN. След това избягал от местопрестъплението,  катастрофирал с автомобила си и накрая извършил кървавото нападение над децата.

 


Това е най-смъртоносната стрелба в училище в САЩ от 2012 г. насам, когато нападател уби 20 деца и шестима възрастни в началното училище "Санди Хук" в Нютън, Кънектикът.
Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди знамената в Белия дом и във всички обществени сгради да бъдат спуснати наполовина в знак на почит към жертвите.
БТА