"В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са миродавни", заяви той
"Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един народ около светлината на просвещението. За мен е чест и удоволствие, след две годишно прекъсване, отново да бъда домакин на приема по случай 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура. Този най-светъл и съкровен за всеки българин празник". С тези думи президентът Румен Радев започна приветственото си слово на събитието по случай днешния празник. То се проведе в Националния исторически музей и събра представители на академичната и научната общност, ръководители на образователни институции, учители, културни дейци, общественици, хора на изкуството, представители на държавни институции. Приемът бе открит с Националния химн на Република България и известния като химн на българската просвета „Върви, народе възродени“, в изпълнение на Детския хор на Българското национално радио. 

"Буквите, езикът, културата, са нашият общ дом. Те са вградени здраво в темелите на българската държавност и идентичност. Делото на Светите братя Кирил и Методий ни отреди благородната мисия да бъдем държави на духа. Наш дълг е тази историческа за България мисия да се утвърждава и днес. Това е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към отечеството и света, и към бъдните поколения", допълни Радев. 

По думите "днес всички сме само българи".

"В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са миродавни. Тук важното е благородството на духа. Затова се радвам, че днес тук са толкова съвременни български будители. Благодаря на всички вас, които съхранявате една вековна култура и обогатявате с таланта си, които със слово и дело градите бъдещето на България и задълбочавате връзките с нашите приятели от голямото европейско семейство и от целия свят. Дълбок поклон и честит празник", завърши речта си президентът.