Въпросът ще бъде обсъден на извънредно заседание на парламента и на Министерски съвет в сряда
Премиерът Кирил Петков свиква спешно Съвета по сигурността заради напрежението НАТО-Русия-Украйна. 

Заседанието е насрочено за 16:30 ч. и е закрито за медиите. Съветът е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

Радев: Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо

Темата на заседанието е напрежението около Украйна, исканията на Русия и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.


Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това заяви по-рано през деня бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев в ресорната парламентарна комисия, където отговаря на актуални въпроси. „Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма”, каза още той. 

Министър Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България 

Премиерът Кирил Петков също коментира темата тази сутрин. "Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че дрънчи на война. Моята преценка в този момент е, че ескалацията се вдига, но ние искаме деескалация. Ще бъдем конструктивен партньор в рамките на НАТО и ЕС", заяви Петков. 

Петков за ситуацията с Украйна: Явно напрежението се вдига, ще вземем отговорна позиция 

В понеделник Алиансът съобщи, че съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа. Кремъл обвини Съединените щати и НАТО, че засилват напрежението. На този фон миналата седмица името на страната ни беше замесено заради искането на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния. НАТО отхвърли това искане.

Депутатите викат в парламента Петков, Янев, Генчовска и шефовете на служби заради Русия-Украйна

Междувременно вчера партия ГЕРБ поиска свикване на извънредно заседание в НС заради нарастващото напрежение в Украйна.

Малко по-късно през деня стана ясно, че такова ще има в сряда (26 януари) от 15:30 ч. В дневния ред е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО- Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Борисов: Не знаем може ли да осъмнем във война (ВИДЕО)

Председателят на парламента Никола Минчев е решил да насрочи заседанието за сряда от 15:30 ч., за да може да бъде представена пълна информация по поставените въпроси. Преди това ще има и заседание на правителството.