Ще работим за изграждане на пълноценен и ползотворен диалог между законодателните институции на Република България и Република Северна Македония. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на срещата си с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. В разговора участваха заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, председателят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова и заместник-председателят на Комисията по въпросите на ЕС Деница Симеонова.

Председателят на парламента поздрави Димитър Ковачевски с избирането му на поста и отбеляза, че визитата му в България е изключително важна за налагането на нов стил в отношенията между нашите две страни. Необходимо е динамиката, която бележим в двустранните ни отношения, не само да бъде запазена, но и да положим усилия за задълбочаване на двустранния диалог по широк кръг теми и за активизиране на търговско-икономическите връзки, подчерта Никола Минчев. По думите му резултатите от подписаните днес в София меморандуми между двете правителства в областта на земеделието, малките и средните предприятия, както и транспорта ще подпомогнат по-бързото развитие на двустранните отношения.

България и Северна Македония се договориха за сътрудничество за върховенството на закона


Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посочи, че е важно да бъде изградено взаимно доверие и да се води позитивен диалог в дух на разбирателство между нашите две страни.


Председателят на Народното събрание Никола Минчев отбеляза, че очаква добри резултати и във връзка с разкриването на бюро на Българската телеграфна агенция в Скопие, както и на Македонската информационна агенция в София. По думите му това ще сложи край на опитите за дезинформация, налагане на език на омразата от някои медии и ще способства за по-добрите отношения и нагласи на гражданите на нашите две страни.

България ще поиска жп линията София – Скопие да се включи в коридора „Западни Балкани“

Важно е да се създаде среда на доверие, която ще ни позволи да се съсредоточим върху конкретните задачи пред нас, посочи заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин. Той изрази увереност, че законодателните институции на България и Република Северна Македония ще дадат своя принос за задълбочаване и активизиране на двустранните отношения.

Българските парламентаристи заявиха, че са готови и с радост ще споделят своя опит и експертиза с колегите си от Северна Македония.