Маратонът от консултации при президента Румен Радев с парламентарно представените партии в 47-то Народно събрание започна с първата политическа сила - „Продължаваме промяната“, които ще са и първият мандатоносител и ще опитат да съставят редовно правителство.

Държавният глава поздрави формацията за победата на парламентарните избори. „Надявам се, че осъзнавате каква огромна отговорност стои върху вас", обърна се президентът при посрещането на представителите на "Продължаваме промяната". 

Старт на консултациите: Радев с призив към „Продължаваме Промяната“, Кирил Петков даде обещание

Радев припомни, че тази година бяха проведени три избора за Народно събрание и в резултат от тях връчва първия управленски мандат на различни представители на парламентарните групи. "Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато", каза Радев и допълни, че двете служебни правителства, които назначи, са стабилизирали страната, показали са ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създали са добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората.

 



 В отговор от „Продължаваме Промяната” обявиха, че страната има нужда от редовно правителство и до дни ще предложат такова в коалиция с още три партии. “На базата на дискусията успяхме да направим коалиционен документ, който завършихме снощи и беше изпратен до коалиционните ни партньори”. Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков на консултациите при президента. "Разговорите продължават, днес и утре очакваме коалиционните ни партньори да върнат обратно своите коментари по документа и в най-къси срокове да дойдем при вас с желание за мандат и готова, конструирана коалиция за управление", каза Петков.
 



Маратонът с консултациите при държавния глава продължи с ГЕРБ-СДС.

Румен Радев изтъкна, че ГЕРБ-СДС притежават богат политически опит и вярва, че това ще съответства на тяхната политическа мъдрост. "Вижданията ви за дейността на новия парламент и характера на бъдещото управление са важни за всички граждани и за нас. Вие сте формация с богат опит в политическия живот на страната и вярвам, че на този опит трябва да съответства политическата ви мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има промяна в страната и всички трябва да се съобразят с нея."

ГЕРБ-СДС ще гласуват против бъдещото коалиционно правителство

"Последните две служебни правителства, които назначих ,стабилизираха страната и показаха, че може да има обединение между хората с различни политически възгледи. Вие вече се заявихте като конструктивна опозиция, хората очакват точно това от вас. Мога да ви уверя, че така както бях критичен към вашето управление, така ще бъда и към всяко едно друго", увери Радев представителите на опозицията. "Въпросът, който касае всички нас е постигнатото през последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад. Надявам се, че разбирате тези нови политически реалности и обществото очаква от вас да сте силна и конструктивна опозиция", заяви още държавният глава.

Десислава Атанасова изрази несъгласие с казаното от Радев по отношение на служебните правителства, назначени от него."Изразявам несъгласие с твърде позитивната ви оценка по отношение на дейността на служебното правителство. Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка, защото според нас служебният кабинет не успя да отговори на няколко кризи. Разбираме сега, че имат намерение колегите да номинират някои служебни министри в редовното правителство. Считам, че служебното правителство и президентската институция положиха усилия да разделят допълнително обществото ни. Надявам се в новия ви мандат стилът ви на управление да е друг", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ.
 



Радев даде заявка, че ще остане критичен, така както е бил по време на управлението на ГЕРБ, с всяко друго правителство.

ГЕРБ-СДС пък категорично заявиха след консултациите, че ще гласуват против бъдещото правителство, но пък същевременно Атанасова увери, че бъдещият кабинет може да разчита на тяхната експертиза, като същевременно не загърбват опозиционната си роля.

Тя увери, че бъдещото правителство може да разчита на тяхната експертиза, но в същото време няма да загърбват опозиционната си роля.

"Каква е политическата логика опозицията да гласува "за" правителството? Това те прави автоматично част от управлението. Разбира се, че ще  гласуваме против него", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ след излизане от консултациите при президента. И подчерта, че за тях е първостепенен въпросът кой ще носи отговорност за правителството, при положение, че то ще бъде коалиция между 4 различни формации.

Консултациите продължиха след това и с ДПС.

ДПС при Радев: Страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи

"Тази година българските граждани на три поредни избора дадоха своя глас за промяна. Очакванията на обществото ни са за редовно правителство. Затова за нас е важно мнението на всяка от парламентарните групи за дейността на новия парламент, за очакванията, свързани с работата и формирането на бъдещото правителство", каза пред представителите на ДПС президентът Румен Радев.
 



Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че наистина е имало три избора в резултат на политическата криза в страната. По думите му, обаче, политическата криза не настъпва за един ден, а през годините сме стигнали до ситуацията, в която се намираме.

"Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и между институциите. Не е нова тема за нас от ДПС, защото през годините ние неведнъж сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа криза", посочи Карадайъ.

Карадайъ заяви, че страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи - COVID кризата, здравната, социалната, икономическата и финансовата, инфлацията, която в момента се развива, растящите цени.

Първата серия от консултации завършиха с БСП.

"Българската левица винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромно мнозинство от хората, а не на малки овластени групи от задкулисието. Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в условията на криза, дадоха възможност за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление с хора от различен тип политически профил. Подходът към съставяне на коалиционно правителство може да стъпи на тази основа, за формиране на стабилно мнозинство за управление", обърна се държавният глава към БСП.
 



Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи от своя страна: "Осъзнаваме отговорността в момента. Много пъти сме посочвали, че България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство. Дадохме своята експертиза и своята воля за промени. Разговорите продължават и в момента. Ще положим усилия докрай за съставяне на правителство и да има работещ парламент. За нас е най-важно да се почне работа по бюджета, да не оставяме хората през зимните месеци в затруднено положение, да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени, да не допускаме повишаването на цените за електроенергия за битовите потребители".

Нинова след консултациите: Първо коалиционното споразумение, после министри и постове

В утрешния ден предстоят консултации с още три парламентарно представени партии – „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“.