През 2021 г. Сухопътните войски проведоха повече учения в сравнение с 2020 г. не само като брой, но и като сложност, композиция и разнообразие на подготовката, с повече взаимодействие на родовете им сили“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 24 януари, на анализа на подготовката на Сухопътните войски през учебната 2021 г. Той благодари на Командването и на целия личен състав на Сухопътните войски за вложените усилия през изминалата година, която определи като трудна, предизвикателна и изпълнена с динамика. Адмирал Ефтимов заяви, че е оптимист за това основният проект за модернизация на Сухопътните войски да бъде своевременно въведен в действие, за да могат те да отговарят адекватно на предизвикателствата в съвременната среда на сигурност.

Началникът на отбраната припомни, че през изминалата година приключи мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. „След близо 20 години в Афганистан и над 10 000 души, участвали в тези ротации, нямаме загуби и ранени. Огромен опит беше натрупан там и се надявам той да бъде основа за бъдещо участие на Сухопътните войски в операции и мисии зад граница“, заяви адмирал Ефтимов. Той подчерта, че през 2021 г. за първи път те са участвали с механизирана рота в тренировката на оперативния резерв на операцията на ЕС „Алтеа“, като са се представили успешно.

Началникът на отбрана се спря и на ценния принос на сухопътните формирования за защита и подпомагане на населението при природни бедствия. „От средата на септември 2021 г. до средата на януари тази година те бяха и на границата, където подпомогнаха органите на МВР по отношение на мигрантския натиск“, подчерта адмирал Ефтимов и поясни, че въоръжените сили поддържат 24-часова готовност да окажат помощ на МВР при необходимост.

Началникът на отбраната посочи, че некомплектът остава предизвикателство пред Сухопътните войски. „С мерките, които вземаме по набирането на военнослужещи, мога да заявя, че 2022 г. ще бъде годината на Сухопътните войски. Трябва да им дадем необходимия приоритет, те са гръбнакът на нашите Въоръжените сили и на Българската армия“, заключи адмирал Ефтимов.


Янев поздрави военните ни зад граница: Не забравяйте, че сте посланици на България

Анализът на подготовката на Сухопътните войски през учебната 2021 г. беше представен от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в присъствието на ръководството, началниците на отдели от командването на Сухопътните войски и командирите на военни формирования.

„Въпреки всички предизвикателства и трудности, основните планирани мероприятия по подготовката в Сухопътните войски през годината бяха изпълнени”, отбеляза генерал-майор Михаил Попов в обръщението си към участниците в заседанието. Той отбеляза, че макар и в условията на висок некомплект и сложна епидемиологична обстановка, подготовката на формированията от Сухопътните войски се провеждаше за поддържане на съществуващите отбранителни способности, необходими за изпълнение на задачите по трите мисии на въоръжените сили, като основните усилия бяха насочени към повишаване на знанията и уменията на военнослужещите по мисия „Отбрана”.

Командирът на Сухопътните войски открои един от приоритетите в подготовката на формированията през годината – съвместната подготовка с участието на бойни и осигуряващи формирования.

Емил Ефтимов: Необходим е цялостен и системен подход на НАТО за защита на Източния фланг

Участието в международни учения през годината допринесе за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието с коалиционните партньори, отбеляза генерал-майор Михаил Попов. През годината бяха планирани и проведени над 20 командно-щабни учения с щабовете на формирования на ниво батальон/дивизион/полк и бригада, 8 учения на ниво батальон/дивизион, повече от 86 учения на ниво рота/батарея, както и множество учения на формированията на ниво отделение, екипаж, разчет и взвод. Сред по-важните от тях генерал-майор Михайл Попов открои двете учения с бойни стрелби с механизираните батальони „Strike Back - 21” на учебен полигон „Корен“ и „Balkan Sentinel“ на учебен полигон „Ново село“, проведени в рамките на серията свързани учения „Defender Europe - 21”, в които участваха формирования от армиите на страни-членки и страни-партньори на НАТО: САЩ, Румъния, Гърция и Грузия. Той акцентира и на успешното провеждане на съвместното тактическо учение с бойни стрелби „Шабла - 21“ с международно участие, както и на компютърно-подпомаганото учение „Балкан - 21”, част от командно-щабното учение „Defender - 21”, по време на което беше извършено сертифициране на щаба на 61-а механизирана бригада.

„През 2021г. формирования от Сухопътните войски участваха също в редица международни учения и съвместни подготовки - „Platinum Wolf”, „Swift Response – 21“, „Scorpion Legacy – 21“ и „Saber Junction – 21“, както и в съвместните българо-американски подготовки на учебен полигон „Ново село“. Резултатите ни убеждават, че сме равностойни на нашите партньори от НАТО“, категоричен беше командирът на Сухопътните войски. По думите му, способностите на военнослужещите бяха демонстрирани и по време на подготовката на декларираните формирования като на проведените сертификационни учения те получиха оценка „Боеготов”.

В изпълнение на задачите по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност” генерал-майор Михаил Попов отличи участието на военнослужещи от Сухопътните войски в приключилата мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан, в която за двадесет години на ротационен принцип участваха 42 контингента с над 9 200 военнослужещи. Той отбеляза, че продължава участието на военнослужещи и формирования в операциите на ЕС и НАТО, както и носенето на дежурства от определените формирования от Сухопътните войски в колективната система за отбрана на НАТО и ЕС. По думите му, получените високи оценки от коалиционните партньори са показател за степента на подготвеност на формированията от Сухопътните войски.

В изпълнение на задачите по третата мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ и през 2021 г. формированията на Сухопътните войски имаха своя неоспорим принос при оказване на ефективна и навременна помощ на населението при преодоляване на последствията от бедствия на територията на цялата страна. Специализирани екипи участваха в близо 70 мероприятия по оказване на помощ на населението при бедствия в различни точки на територията на цялата страна в силно пресечен терен и трудно достъпни местности. Продължава и дейността по оказване съдействие на органите на МВР по охрана на държавната граница и извършване на ремонтно-възстановителни дейности по инженерното съоръжение.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов запозна участниците в анализа със състоянието на войсковия ред и дисциплината във формированията за 2021 г.

На анализа на подготовката на Сухопътните войски през 2021 г. присъстваха командирите на Съвместното командване на силите и на Военновъздушните сили генерал-майор Валери Цолов и генерал-майор Димитър Петров, представители на Съвместното командване на специалните операции и на Командването за логистична поддръжка.