"Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Предупредили сме мандатоносителя и ще направим необходимото за корекция в коалиционното споразумение да има гаранция това да не се случи". Това заяви Атанас Атанасов след конслултациите на "Демократична България" при президента Румен Радев.

Иванов пред Радев: Мнозинството, което се формира, е без носителите на корупционния вирус

"Когато министърът по собствена воля и само той може да си определя екипа и то от една политическа сила, нали си давате сметка какво може да се случи", предупреди Атанасов.

В сектор „Сигурност” трябва да има баланс. Това е изключително важно звено в държавата. Бяха сменение всички шефове на специалните служби по време на служебните правителства и това трябваше да се случи, защото Борисовото правителство беше кадрувало така Сектора, че да прикрива корупцията и престъпленията. Само, че има риск да се получи напрежение при работата на редовното правителство с тези назначения. Някои от назначенията бяха удачни, но други не. Сектор „Сигурност” по принцип е деполитизиран, политическите сили, които подкрепят мнозинството, а и всички политически сили, би трябвало да имат доверие на ръководителите в звената му. Балансът трябва да бъде търсен и тук, защото сега се очертава така, че двамата нови министри - на вътрешните работи и на отбраната, бяха министри в служебното правителство, обясни още той.


Бойко Рашков има качества, доказал е през годините, че е упорит и работи професионално, но въпросът не е за Бойко Рашков. Секторът е сложен и трябва да има кординация. Тежко е неглижиран Съветът по сигурността при Министерския съвет. Това е орган, които беше създаден през 2015 г. със закон с основна задача за кординация между различните звена. Кординацията я няма и Съветът изобщо не съществува, той трябва да бъде кадрово окомплектован, да влезе в своята функция да кординира всички звена, за да може те с общи усилия да се противопоставят на рисковете и заплахите за националната сигурност, а не всеки да действа отделно и да се оказва понякога, че се копират, добави Атанасов.

В началото на срещата на "Демократична България" при президента той обясни, че някои от назначенията не са били  удачни. "Например смятам, че на главния секретар на МВР му е твърде висока тази позиция".