/ "Die Grube"
Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на Берлинале. Режисьор на немската лента „Die grube” (“Ямата“) е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия, пише Moreto.net.

Филмът е част от програмата „Perspektive deutches kino”. Действието във филма е съсредоточено в познатия на всички варненци минерален басейн край плажа, известен повече като Гьола.

„Дори при зимни температури от пет градуса хората седят заедно в горещия басейн, отпускайки се тук и сега пред фона на безкрайната морска шир. Това, което на пръв поглед изглежда като розов нюанс на рая всъщност е проницателен портрет на днешна България. Този филм е трогателно изследване на микрокосмоса, който представлява цялото общество. Човешка мозайка от лични и политически истории, в която тлеещите конфлИкти и разгорещените дискусии се обединяват, за да образуват многостранно цяло“, се казва в краткото представяне на лентата.

Христиана Райкова е родена във Варна през 1985 година. Заминава да учи в Германия през 2004 година. След като завършва политология започва да работи като оператор на свободна практика и видео редактор. Специализира медийна продукция. Прави няколко късометражни филма като част от бакалавърската си степен. Изкарва магистратура по режисура във Филмовия университет Бабелсберг Конрад Волф. Пълнометражният документален филм „Die Grube” е дипломната й работа.