• Размер на шрифта:
Изборът на нов главен прокурор © снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Изборът на нов главен прокурор

На 8 ноември Висшият съдебен съвет откри процедура за избора на нов главен прокурор. Кадровиците решиха кандидатурите да се гласуват по ред на постъпването им, а не по азбучен ред, както обикновено е прието, а освен това гласуването да бъде анонимно и електронно.

Кандидатурите за поста са три. Първа бе на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров и бе издигната от седем от членовете на ВСС. Другите две кандидатури бяха предложени от по петима членове на кадровия орган в съдебната система в последния ден от предвидения срок за депозирането им. Те са на настоящия заместник главен прокурор Галина Тонева и председателят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов.

В писмо до правосъдния министър Диана Ковачева Сотир Цацаров настоя гласуването да става с жребий, а не по реда на постъпване на кандидатурите. Така според него щели да се избегнат съмненията около прозрачността на избора и възможно толериране на едни кандидати пред други. Другият кандидат за главен прокурор Галина Тонева също поиска промяна на правилата. Тя застава зад идеите на конкурента си и предлага гласуване с интегрална бюлетина, като според нея така няма да има съмнения в обществото за честността на избора.

Два дни преди вота ВСС отказа да промени спорните правила за избор, след като мнозинството настоя гласуването да не бъде с бюлетина, а по електронен път.

При така приетите правила то ще бъде отделно за всеки един от кандидатите и ще бъде по реда на тяхното изслушване. Първи ще бъде Сотир Цацаров, тъй като неговата кандидатура бе издигната първа. Втора е Галина Тонева, а Сарафов е трети.

Ако някой от първите двама събере нужните 17 или повече гласа, то това ще означава, че за другите няма да има нужда да се гласува.

Мандатът на бившия вече обвинител номер едно Борис Велчев трябваше да изтече през февруари. Той обаче бе посочен от президента Росен Плевнелиев за конституционен съдия. ВСС назначи за изпълняващ функциите на главния прокурор шефът на Националната следствена служба Бойко Найденов.

прочети още ↓ скрий ↑

Още по темата

Македонец се кара на сина си: - Разбирам да имаш двойка по география - светът е голям, не можеш да го знаеш целия. Разбирам по… Виж още