• Размер на шрифта:
Икономическата криза © снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Икономическата криза

2012-а е поредната година на криза за страната ни. В макрорамката на бюджет 2012 се предвиждаше икономически растеж от 2,9 на сто, безработица от около 11 процента и инфлация от 2,5 процента. Приходите, заложени в бюджет 2012 , бяха 17,02 млрд. лева, а разходите - 18,5 млрд. лв. Предвиденият дефицит бе 1,35 процента или 1,55 млрд. лв. Предвиденият дълг - 4,2 млрд. лв. Повече средства в бюджета бяха отделени за здраве, образование и култура. Управляващите заложиха в бюджет 2012 и висока усвояемост на средствата от европейските фондове - 4 млрд. лв., което бе сметнато от опозицията и редица икономисти за трудноизпълнима задача. Финансовият министър Симеон Дянков бе категоричен, че това е най-добрият бюджет в условията на криза.

През май 2012 година минималната заплата се увеличи с 20 лева до 290 лева, а от 1 юни минималната пенсия се повиши с 9 лева до 145 лева. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков изтъкват, че в продължение на няколко години страната ни съумява да премине през кризата без повишаване на данъците, които по думите им са най-ниските в Европейския съюз. Страната ни обаче продължава да е най-бедната членка на ЕС.

Правителството и парламентът разрешиха да се изтегли външен заем чрез емисия еврооблигации. Страната ни пласира облигации за 950 млн. евро при лихва от 4,25 процента в средата на годината.

Като основна антикризисна мярка управляващите изтъкват усвояването на европарите, като към края на август договорените средства достигнаха 90 на сто, а разплатените близо 30 процента. За периода от 2007 до 2013 година България има възможност да усвои 7 млрд. евро от оперативните програми. Стопяването на фискалния резерв до под 4 млрд. лв. в първите месеци на годината бе обяснено с разплащането на проекти по европейските програми. В края на септември фискалният резерв достигна 7,2 млрд. лв.

Растежът на икономиката ни през отделните тримесечия е в рамките на до 0,5 процента и спрямо предходните три месеца, и спрямо същия период на 2011 година. Инфлацията от началото на годината е 4 процента, а за октомври спрямо същия месец на миналата година 4,4 на сто. Безработицата в началото на годината бе малко над 11 на сто, а  след леки спадове в края на ноември стигна 11,3 процента. Паралелно с това се наблюдава спад и влошаване на бизнес климата в строителството, индустриалното производство, търговията и услугите. Според редица проучвания хората смятат, че икономическото състояние се влошава, а най-големият проблем според българите са безработицата и ниските доходи. Българите и унгарците са сред най-големите песимисти в ЕС по отношение на финансовото си състояние.

В бюджета за следващата година е заложено повишаване на доходите: увеличаване на минималната заплата с 20 лева до 310 лева от 1 януари и по-високи пенсии с 9,3 процента от 1 април, като те ще се увеличат с различен процент според годината на пенсиониране. Минималната пенсия се увеличава от 700 на 770 лева, а минималната на 150 лева.  Прагът на бедност в страната ни през 2013 година ще е 241 лева, а обезщетенията за майките през втората година от раждането на детето - 240 лева. Детските надбавки остават замразени на ниво от 35 лв. Заложени са повече средства за култура, образование, инфраструктура и селско стопанство. Предвижда се икономиката да нарасне с 1,9 процента, инфлацията да е 3,4 на сто, а безработицата - 12 процента. Според икономисти бюджетът за 2013 година е скучен, а обвиненията са, че предвиденото увеличаване на доходите се прави точно в годината на парламентарните избори. С цел да се съберат необходимите средства за по-високи пенсии се въведе данък върху лихвите по депозити в размер на 10 на сто и се очаква мярката да донесе 120 млн. лв. в хазната. Правителството реши да обложи и с 15 процента данък върху оборота онлайн хазарта. Основните критики са, че не се предвиждат буфери и стимули за икономиката в бюджета за следващата година, на които финансовият министър отговори, че бизнесът създава икономиката.

прочети още ↓ скрий ↑

Още по темата

Руснак звъни на приятеля си в Новосибирск: - Как сте? - Ами добре сме. - Студено ли е при вас? - Е, нали знаеш, студено… Виж още