Игнатов: Максимумът в криза е 10% увеличение на учителските заплати
Игнатов: Максимумът в криза е 10% увеличение на учителските заплати / снимка: DarikNews.bg, Пловдив - Деляна Михнева
Игнатов: Максимумът в криза е 10% увеличение на учителските заплати
58215
Игнатов: Максимумът в криза е 10% увеличение на учителските заплати
  • Игнатов: Максимумът в криза е 10% увеличение на учителските заплати

10-процентното увеличение на заплатите на учителите е максималното, което можем да си позволим на фона на кризата. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов на откриването на учебната година в СОУ „Христо Ботев" в Съединение.

Около 60 новозавършили учители се борят за едно място и няма притеснение от застаряване на работещите в системата, заяви министър Сергей Игнатов. Той допълни, че увеличението от 10% на заплатите им е максималното за момента, тъй като в системата работят 90 000 учители: „Няма застаряващи учители. Човек е толкова стар, както се чувства. Не се притеснявам за това, а че броят на желаещите да станат учители е по-голям от местата, които има. Имаме по 50-60 души за място, и то току-що излезли от университета. Кога е било това?!"

Министърът каза още, че от следващата година ще заработи и система за създаване на електронен учебен процес. Идеята е в близко бъдеще да се въведе и онлайн обучение, нивото на което да бъде като на стандартното.

Премиерът Бойко Борисов също бе на откриването на новото училище в Съединение. Ремонтът на СОУ „Христо Ботев" в Съединение струва 1 млн. лева и бе извършен със спестени средства на Министерство на образованието. Предвижда се до края на ноември училището в Садово да получи около 1 млн. лева реновиране на сградния си фонд, като очакванията са да бъде открито на 24 май догодина. През следващата седмица ще удари първият звънец и за още шест ремонтирани училища в пловдивската община Родопи.

На церемонията бяха наградени осемте най-добри учители в страната, които бяха дошли специално за събитието.

Други новини от Пловдив