Хизбула призна, че тя е изпратила сваления над Израел безпилотен самолет
Хизбула призна, че тя е изпратила сваления над Израел безпилотен самолет / снимка: Reuters

Хизбула призна, че тя е изпратила сваления в събота над Израел безпилотен самолет, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на лидера на радикалната ливанска шиитска групировка шейх Хасан Насрала.

В реч по телевизията на Хизбула Ал Манар той посочи, че летателният апарат, който проникна на 55 километра навътре в израелското въздушно пространство, е бил произведен в Иран. Шейх Хасан Насрала обяви, че самолетът е прелетял над секретни обекти и е бил свален близо до атомния реактор Димона в Южен Израел.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини именно Хизбула, че е изпратила летателния апарат.

Безпилотният самолет без отличителни знаци бе следен от израелски изтребители и свален над гора близо до Западния бряг на река Йордан, припомня БТА. Тогава представители на израелското министерство на отбраната не обвиниха пряко Хизбула, която води война с Израел през 2006 г.

Имало е поне един предишен случай, в който радикалната ливанска групировка е изпращала безпилотен самолет над Израел през северната му граница с Ливан. През 2010 г. израелски военен самолет свали балон, който видимо нямаше екипаж, близо до ядрения реактор Димона.