Готовият реактор на АЕЦ Белене може да се ползва за седми блок в Козлодуй
Готовият реактор на АЕЦ Белене може да се ползва за седми блок в Козлодуй / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Готовият реактор на АЕЦ Белене може да се ползва за седми блок в Козлодуй
54237
Готовият реактор на АЕЦ Белене може да се ползва за седми блок в Козлодуй
  • Готовият реактор на АЕЦ Белене може да се ползва за седми блок в Козлодуй

На площадката на АЕЦ „Козлодуй" може да бъде построен блок с готовия реактор за АЕЦ „Белене". Това коментира в кулоарите на парламента икономическият министър Делян Добрев. Той обясни, че още след като са се отказали от проекта за втора атомна централа у нас са започнали да обсъждат подобна възможност. Директорът на руската държавна компания „Росатом" Сергей Кириенко заяви, че „Росатом" има готовността да изгради един блок за АЕЦ „Козлодуй" вместо два за АЕЦ „Белене".Министърът беше категоричен, че правителството обсъжда варианти, но предложение не е отправено.

Идеята за седми блок е хибриден проект, в който да използваме реактора за АЕЦ Белене и да диверсифицираме проекта с различна неядрена част

- Делян Добрев

Обсъждано е включително при срещите на икономическия министър в Русия идеята за преместване на готовия реактор за АЕЦ „Белене" в Козлодуй, като това е технически възможно, обясни Делян Добрев. „Но това не е някакво допълнително споразумение, което правителството сключва, защото ние вече имаме споразумение за Белене, в което ние сме си поръчали и този реактор е изготвен", категоричен е той.

По отношение на процедурата за строителство на седми блок в единствената ни атомна централа енергийният министър посочи, че се подготвят документите за ОВОС и за социално-икономическите анализи и проектната компания работи вече от месец.

„Идеята за седми блок е да имаме хибриден проект, в който да използваме реактора за АЕЦ Белене, който вече е почти готов и да диверсифицираме проекта с различна неядрена част. Така че ядреният контур, реакторът той е около 35-40 на сто от строителството на новия блок, той ще бъде готовият блок и ще бъде изграден най-вероятно от „Атомстройекспорт", каза Добрев.