За втори месец скриха данните за безработицата в региона
За втори месец скриха данните за безработицата в региона / Дарик Добрич

Вече втори месец от Агенцията по заетостта не предоставят информация на медиите за броя на безработните, регистрирани в Бюрата по труда. На редовния брифинг, който дават от ведомството в края на всеки месец след въпрос на медиите директорът на Бюрото в Добрич Васил Сивков съобщи какво е нивото на безработица в областния град, тъй като разполага само с тези данни. Очаква се през май безработицата в Добрич да бъде 9%, през април тя е била около 10%, а през март около 11%.

Дарик радио потърси данни от Дирекция "Регионална служба по заетостта" - Варна, под чиято шапка работят Бюрата по труда в Добричка област. Оттам съобщиха, че данните не са били подготвени поради технически проблем. Впоследствие получихме информация, че нивото на безработица в Добричка област за месец април е 13.4%. Общият брой на регистрираните безработни в Бюрата по труда в региона е 10 718. Безработните се увеличават спрямо същия период на миналата година, когато нивото на безработицата е било 10.9%. В сравнение с предходния месец на тази година безработицата намалява с около един пункт.

Дарик потърси и пресцентъра на Агенцията по заетостта, откъдето обясниха, че на пресконференциите искат да популяризират свободните работни места, добрите практики и възможностите за насърчаване на заетостта по оперативните програми. Данните за безработицата не са включени в предварително подготвените материали, но при запитване от страна на журналистите те би трябвало да се съобщават, посочиха от пресцентъра. Оттам увериха, че от следващия месец за медиите в Добрич отново ще бъде подготвяна информация за броя на безработните в областта и отделните общини в региона.