Програма бори наркомания без метадон
Програма бори наркомания без метадон / Dariknews, архив

Терапия при лечение на наркомания, която се явява като алтернатива на заместителната метадонова програма, прилагат в център за борба със зависимости във Варна. При нея се използва индивидуален подход към всеки пациент като се набляга на психологическото, физическото и духовното възстановяване на човек. Особено внимание се обръща на социалната адаптация след изчистването на организма и напускането на центъра. Специалистите продължават да поддържат контакт с пациента и му съдействат за възстановяването на отношенията със семейството и близките, намирането на работа и завършване на образование.

Варненският център е част от мрежа от 17 центъра към Международната асоциация за борба със зависимости „Ренесанс”, които са позиционирани в Украйна и в България. В момента в тях се лекуват около 250 души. През 14-те години, през които съществува асоциацията, лечение са преминали 2000 човека, от които 42 % са в период на стабилна ремисия. Неуспехът при останалите пациенти се дължи на липсата на достатъчно силна мотивация и неспазване на указанията, отчита Ангел Кирилов, който е консултант по химически зависимости в центъра във Варна.

От откриването на мястото за лечение в морската столица преди година до сега са лекувани предимно чужденци. Амбицията е да започне активна работа и с българи. Капацитетът на центъра е 16 души. В момента се лекуват 12, а трима са в процес на социална адпатация. Един от зависимите е българин. Лечението се заплаща, но се търсят възможности за осигуряване на помощ за хора, които не разполагат с достатъчно финанси. Едно-две места са предвидени за такива пациенти.