Паси: Защо да не променим името на Летище София на „Джон Атанасов”
Паси: Защо да не променим името на Летище София на „Джон Атанасов” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Соломон Паси за целите на България
53183
Соломон Паси за целите на България
Соломон Паси за действията на властта
  • Соломон Паси за целите на България
  • Соломон Паси за действията на властта

Пет години след членството на България в Европейския съюз страната ни няма ясно отчетлива ниша в рамките на общността. Констатацията е на бившият външен министър Соломон Паси. В интервю за „Дарик кафе” той посочи, че сферата на технологиите и екостандартизацията е възможна ниша за България. Той даде за пример единните зарядни устройства за мобилните телефони, инициирани от страната ни по негова идея заедно със съпругата му Гергана Паси - бившият министър по европейските въпроси.

След приемането на страната ни в НАТО и ЕС няма формулирана нито една значима цел на България, коментира бившият външен министър. Според Соломон Паси първата ни непосредствена цел трябва да бъде членството на страната в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Това е клуба на 40-те най-качествени икономики в света и пътят към тази организация неусетно усъвършенства и икономиката на собствената ти държава”, коментира Паси. Ако следващото правителство чува по-силно тези внушения, се надявам да формулира това като нов национален приоритет, допълни той.

Технологии и иновации - шанс за страната ни в ЕС

По темата еврочленство Соломон Паси подчерта, че България няма ясна национална физиономия в ЕС. „Коя е онази уникална ниша, която като кажем България и европейците да се сетят за нея?!?”, попита той.

Председателят на Атлантическия клуб в България напомни, че страните ни е успяла да промени една европейска политика в сферата на зарядните устройства за мобилните телефони. По негова идея и на Гергана Паси страната ни има патент за единните зарядни устройства.

„Това е една голяма ниша по темата „екостандартизация” - създадохме прекрасна възможност България да заеме тази ниша, която има огромно развитие в сферата на технологиите и иновациите”, посочи Соломон Паси. И допълни, че оттук нататък може да се говори за единен стандарт за батериите на мобилните телефони, на лаптопите или на iPhone-ите – това, което всеки държи в джоба си.

„За съжаление управляващите в България вече втора година не се възползват от тази възможност, която е ниша за страната ни”, коментира обаче бившият вътрешен министър. Той допълни, че ако зависи от него би променил името на Летище София на Летище „Джон Атанасов”, така че когато всеки чужденец кацне у нас да научи за българските корени на учения и да си каже, че „българите са измислили този компютър, който държа в джоба си в своя телефон”.

Властта инвестира пари в слава и избори, не и в дългосрочни проекти

Българското правителство инвестира огромни пари в печелене на слава и изборни гласове и твърде малко в дългосрочни проекти, коментира още в ефира на Дарик Соломон Паси. Според него на фона на изборите в Гърция и Франция е ясно, че нищо не е може да се прогнозира за парламентарните избори в България догодина и няма запазени места за никого в следващата власт. И още, че най-вероятно следващото българско правителство ще бъде коалиционно.

„Магистралите са хубаво нещо и важно, но не може само с магистралите да отчетем прогреса на една страна”, допълни Паси. Той отбеляза, че това е първото правителство от началото на прехода, което не преговаря за членство нито в НАТО, нито в ЕС - т.е. това му дава невероятно свобода на действие.

„Ако аз бях на мястото на Бойко Борисов, щях да се обадя на Сергей Станишев, който е партиен приятел и в някакъв смисъл шеф на новия френски президент Франсоа Оланд, и да му кажа бихте ли направили една топла добра връзка на българската държава с Оланд”, коментира ексвъншният министър. Защото според Соломон Паси България има стратегически интереси и партньорство с Франция, а било естествено при защитата на националните интереси партийните да отстъпят назад.

Зад местенето на ведомства прозират просто предизборни цели

„Дори не се говори за третия голям европейски проект, в който България въобще не влиза - това е членството на страната ни в Европейската космическа агенция”, отбеляза още Паси. На репликата, че българите биха реагирали на подобен ход на фона на безработицата и безпаричието - Соломон Паси обясни: „Точно затова едва се храним, защото не правим мащабни инвестиции в перспективни направления”. Ако искаме след 20 години децата ни да не питат отново „защо едва се храним?”, трябва да се инвестира в това членство - то би възродило наследството, което България има в космическата наука, допълни той.  

„Час по-скоро трябва да си дадем сметка, че инвестиции в напредничави области е това, което ще ни изведе от кризата”, смята бившият дипломат номер 1 на България. Запитан как гледа на инвестирането в преместването на министерства и агенции извън София, той посочи, че ако подобен мащабен ход е бил извършен в началото на мандата на тази власт, би приел по-спокойна тази операция. „Днес обаче само година преди изборите зад този ход прозират просто предизборни намерения”, заключи Соломон Паси.