1 април - Ден на лъжата и шегата
1 април - Ден на лъжата и шегата / sxc.hu

Дали днес ще лъжете или ще се пошегувате със своите близки или познати решете сами, но е важно да отбележим, че е 1 април - началото на месец, който народът ни свързва с променливо и лъжовно време. Все пак не забравяйте, че на лъжата краката са къси, а ще е хубаво да се пошегувате за добро настроение!

Още в Древен Рим имало празник на Глупците. Други свързват историята на този ден с неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар, че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил.

Шегите днес навсякъде са позволени, например в Испания поднасят солено кафе. В Мексико не се дава нищо назаем - пари, бижута, книги. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки.

В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима "Априлски глупчо". Във Франция, Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден.

Иранците си правят шеги на 13-тия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2-ри април. Празникът се нарича "Сиздах Бедар" или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е. Това кара мнозина да вярват, че първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция.

Във Франция празникът се нарича "Априлска риба". На този ден французите се опитват да закачат хартиена риба на гърба на жертвата, без да бъдат забелязани. Подобна шега се прави и в Италия.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта. В Дания "Денят на лъжата" идва с месец закъснение - 1 май и е известен като "Майска котка" (May-cat). В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.