Триумф на варненския театър! Три Икара за Ричард Трети!
Триумф на варненския театър! Три Икара за Ричард Трети! / netinfo

Три Икара за "Ричард Трети"! Това е равносметката за варненския театър след церемонията по връчване на престижните театрални награди, завършила преди минути в Народния театър.

Стоян Радев, превъплътил се блестящо в образа на краля злодей, грабна статуетката за най-добра мъжка роля, преборвайки конкуренцията на Малин Кръстев и Юрий Ангелов.

Награда „Икар” получи и Калин Николов за авторската му музика за спектакъла на проф. Пламен Марков. Негови конкуренти бяха Добрин Векилов-Дони за „Както ви харесва” и Кирил Дончев за „Кола Брьонон”.

"Ричард Трети" бе отличен и в една от най-престижните категории - за майсторско техническо осъществяване.

От четирите номинации, които имаше варненският театър за пиесата на Шекспир, награда не получи единствено Мира Каланова в категорията „сценография и костюми”.

С трите си награди „Икар” спектакълът на проф. Пламен Марков "Ричард III" се превърна в една от най-успешните български постановки, играни не само на варненска сцена.

Престижните театрални награди „Икар” бяха връчени тази вечер на церемония в Народния театър. По традиция отличията се раздават на 27 март – Международния ден на театъра. Галавечерта мина под мотото „Награди като за последно” заради предсказанията на маите за края на света.

Дарик честити на цялата трупа на варненския театър! Вдигнахте летвата високо, гордеем се с вас!