Провериха 10 от 11-те потенциално опасни язовири в региона
Провериха 10 от 11-те потенциално опасни язовири в региона / Областна управа-Добрич

Приключи проверката на 10 от общо 11-те потенциално опасни язовири в региона, съобщават от Областна управа. Инспекциите се извършват съвместно от представители на Областна администрация Добрич и НЕК „Язовири и каскади” към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Според проверяващите няма основание за пряка опасност и сериозна тревога за населените места. Потенциално опасните язовири са разположени така, че дори да има скъсване на стена, няма опасност от инциденти, псочват от Областна управа.

Инспекцията е установила, че в момента преливат язовирите "Плачи дол 1", "Плачи дол 2", "Полковник Минково" и "Ляхово". Няма обаче основание за притеснение, направени са предписания за сваляне на нивото според спецификата и особеностите на всеки язовир.

Проверките на отаналите потенциално опасни язовири показват, че "Смолница 1" е пълен, "Малка Смолница" е пълен на 25%, язовир "Оногур" - на 30%, "Одринци" - на 20%. Празни са язовирите "Пластхим"– Тервел и "Македонка".

Днес ще бъде посетен и последният от потенциално опасните язовири - язовир Дрян в община Генерал Тошево. От областна управа уточняват, че този обект вече е проверяван от комисия, назначена от кмета на Генерал Тошево, която е констатирала, че са запълнени 40% от обема на съоръжението.

Вчера са посетени още три язовира извън списъка на потенциално опасните обекти- язовир "Залдапа", който в момента прелива, язовир "Смолница 2"- пълен на 60% и язовир Абрит, който е празен.

На територията на област Добрич има 42 язовира, от които 27 са завирени, останалите са сухи.