Съдебната експертиза у нас се нуждае от по-висока компетентност
Съдебната експертиза у нас се нуждае от по-висока компетентност / снимка: sxc.hu

Съдебната експертиза у нас се нуждае от по-висока компетентност на вещите лица, дознателя, съдията, прокурора, както и на хората, които възлагат съдебната експертиза. Това заяви на пресконференция доц. Владимир Велинов, председател на Държавната комисия за специализация по съдебна психиатрия.

Качеството на съдебната експертиза е изключително важно, защото от това се предопределя качеството на съдебния процес в досъдебното производство, както и на изхода от този процес, каза Велинов. Той посочи, че добрият специалист не означава, че е добър като вещо лице и затова съдебната експертиза изисква специализирани знания.

Предлагаме в системата на правораздаването да се създаде институция с департамент по съдебна експертиза, където да се провежда въвеждащо, поддържащо и лицензирано обучение не само на вещите лица, а на всички, които имат отношение, заяви Велинов от името на работна група от съдебни психиатри, психолози и медици. Той уточни, че преди това е нужно да се изработи Закон за съдебната експертиза.

Експертът посочи, че в юридическите факултети трябва да се въведе специалност „Съдебна експертиза”, и в частност „Съдебна психиатрия” и „Съдебна психология”, допълва БТА.

В някои медицински учебни заведения е нужно да се създаде специализирана структура, където в подходящи и прецизни условия да бъдат освидетелствани заподозрени и обвиняеми в криминални деяния преди съдебната фаза. Това е важно, за да могат заключенията на вещото лице да бъдат издържани, посочи Велинов.

Началникът на отдел „Съдебна психиатрия” Петър Маринов заяви, че у нас няма база за стационарни психиатрични освидетелствания, включително и за задържани под стража. Той посочи, че в Германия има 7000 съдебно-психиатрични легла, в Сърбия - 300, а в Гърция - 400.