Фондация Лумос работи  с родители на изоставени деца с увреждания
Фондация Лумос работи с родители на изоставени деца с увреждания / Дарик Добрич

Фондация"Лумос" извършва изследване на родителския капацитет на семействата на всички 1800 деца, настанени в домове за деца с увреждания в страната, което ще приключи до края на февруари. Това съобщи в Добрич националният представител на организацията за България Росица Петрова.

Проучванията дотук показват, че семействата на деца с увреждания не са ги забравили и много страдат за тях, отбеляза тя. По думите й всяко семейство има своята лична история и по свой начин е преживяло настаняването на детето си в Дом, затова и трябва да получи индивидуална подкрепа. Много от родителите заявяват, че искат децата им да бъдат настанени в близки центрове от семеен тип, за да започнат или да продължат контактите си с тях, посочи Петрова и отбеляза, че в по-далечно бъдеще в някои случаи е възможна и реинтеграция.

Не е добре тези семейства да бъдат обвинявани като провалени, безотговорни и лоши, защото никой не им е помогнал да се справят с това изумително предизвикателство, заяви от своя страна Харалан Александров, който е консултант към фондацията.

"Лумос" е международна благотворителна организация, създадена от авторката на романите за Хари Потър Джоан Роулинг, чиято мисия е да се сложи край на системното институционализиране на деца в неравностойно положение. Екип на фондацията беше в Добрич, за да подпише Меморандум за разбирателство с Общината. Такива документи за сътрудничество вече са подписани и с общини Балчик, Добричка и Крушари.

Добричка област е част от пилотен проект за деинституционализация на децата с увреждания. Регионът е включен основно заради дома в Крушари, който е един от най-тежките в страната и целта е закриването му да стане по най-добрия начин, посочи Росица Петрова.

Тази година със съдействието на "Лумос" в Дома в Крушари е направена оценка на състоянието на децата и са проведени обучения на персонала. Въведен е методът на "интензивното общуване", който улеснява комуникацията с тежко болните деца. 
В момента в дома в Крушари има 96 деца, които поетапно ще бъдат извеждани от социалното заведение.

Предвижда се част от тях да бъдат приети в Центрове за настаняване от семеен тип, други да отидат в приемни семейства или да се върнат при биологичните си родители.

В рамките на пилотния проект в Добричка област ще бъдат създадени 5 центъра за настаняване от семеен тип, 4 от тях ще бъдат в Добрич и един в Балчик. В Крушари, за децата, които могат да се справят сравнително самостоятелно, ще бъде изградено защитено жилище. Предвижда се още създаването на един Център за социална интеграция и рехабилитация и един Дневен център за деца с увреждания.