Нови 40 безработни започват работа в Свищов
Нови 40 безработни започват работа в Свищов / www.svishtov.bg

Нови 40 безработни лица започват работа в Община Свищов по проект "Нов избор - развитие и реализация" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Проектът се изпълнява от Агенцията по заетостта чрез Бюрата по труда в цялата страна. Основна му цел е обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица, регистрирани в дирекциите „Бюро по труда" с цел тяхното последващо включване в заетост.

Община Свищов подаде заявка и бе одобрена за участие в проекта за 40 безработни лица, които ще бъдат обучени по професията „Градинар", след което ще работят като такива в града и селата. Наетите лица ще получават минимална работна заплата за срок от 9 месеца.

В момента тече процедурата за подбор на безработните, които ще бъдат включени в проекта, през януари и февруари 2012 година ще се проведе обучението им и се очаква от началото на март те започнат работа на определените публични обекти на територията на общината.

В условията на криза оперативните програми са много добра алтернатива за разкриване на нови работни места, от която Община Свищов се възползва успешно за втора поредна година.

През изминалата година в рамките на проект "Нов избор - развитие и реализация", финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" към Община Свищов бяха наети общо 51 безработни лица, които бяха обучени и в момента работят по професиите „Озеленител" и „Общ работник - поддържане на сгради".

Тази седмица Община Свищов подаде в местната дирекция „Бюро по труда" заявка за наемането на още 32 безработни лица, които в рамките на същия проект да бъдат обучени и наети по професията „Помощник - пътен строител".