Административният съд насрочи първо дело за оспорени резултати от изборите
Административният съд насрочи първо дело за оспорени резултати от изборите / Дарик - Шумен, архив

Шуменският административен съд насрочи първо дело за оспорване на резултати от местния вот, информират от пресцентъра на институцията. То е образувано по жалба на Мустафа Хасан, в качеството му на кандидат за кмет на кметство с.Крива  река, община Никола Козлево срещу Решение на Общинската избирателна комисия. В жалбата си той визира обявяването на окончателния резултат от вота за избор на кмет на селото. Процесът ще започне на 2 ноември от 11:00 ч.

В съда днес е постъпила и жалба от председателя на РЗС-Никола Козлево Диян Иванов за оспорване на избора за местен парламент. В жалбата се сочи, че неправилно са преброени и отразени резултатите от гласуването за общински съветници във всички 13 секционни избирателни комисии. Навеждат се твърдения, че в три секции, находящи се в селата Каравелово, Ружица и Хърсово, са допускани лица да гласуват с придружител, без да са налице законови предпоставки за това. Оспорващият счита, че при провеждане на изборната процедура и при отчитане на резултатите за общински съветници са допуснати груби нарушения, опорочаващи вота на избирателите. По жалбата е образувано административно дело.

До Административен съд - Шумен  е адресирана и жалба от Нихат  Фикрет Мехмед, Йовка Георгиева Колева и Венка Трифонова Драганова, кандидати за кмет на с.Хърсово, община Никола Козлево.  Жалбоподателите сочат, че на 10 октомври 2011г. са подали жалба до ЦИК и Окръжна прокуратура - Шумен, в която са изразили съмнения за неправилно регистрирани лица по настоящ адрес в с.Хърсово, като до настоящия момент не са получили отговор. Жалба с аналогично съдържание била депозирана и в деня на първия тур на изборите.

Административната съдебна инстанция е образувала и дела по жалби от Атанас Мирчев - кандидат за кмет на с.Марково. И двете са с адресат Общинска избирателна комисия - Каспичан и съдържат твърдения, че избирателната комисия в секция 14 е допуснала редица нарушения, като искането на оспорващия е ОИК да преразгледа валидните и невалидните бюлетини и да касира избора за кмет на населеното място.

ОИК - Каспичан е приела, че не е компетентна да се произнесе по жалбите, поради което ги е изпратила в Административния съд.