9 партии и коалиция са с приети документи за кмет на Търговище до момента
9 партии и коалиция са с приети документи за кмет на Търговище до момента / Диляна Стойчева

Девет са регистрираните до момента кандидати за кмет на Търговище. Още един е подал документи днес в Общинската избирателна комисия. Това стана ясно на пресконференция, на която председателят на комисията Гергана Цонева представи колегите си и актуална информация. 13 партии са подали регистрация за листи на общински съветници, 10 за кметове на населени места, 5 са инициативните комитети, които ще издигнат кметове на населени места към момента.

За кмет на община Търговище са приети документите на ГЕРБ, Местна коалиция „Обединени за Търговище”, БНРП, Партия ДРОМ, РЗС, Съюз на патриотичните сили „Защита”, БСП, „Движение за социален хуманизъм” и „Атака”. Минути преди срещата документи внесоха и от ДПС.

Нова възможност за гражданите с трайни увреждания е да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна секция. 22 септември е срокът за подаване на заявка.

101 ще бъдат избирателните секции в община Търговище. Освен в града, избори ще се проведат в 30 села. Вече са определени местата за публикуване на избирателните списъци.

До момента няма подадени жалби. Приемането на документи върви спокойно, каза още Цонева. Няма отказ за регистрация, само един комплект от документи е върнат за отстраняване на непълноти.

На 21 септември чрез жребий ще се определят поредните номера на партиите в бюлетината.

Назначаването на секционни избирателни комисии трябва да стане до 22 септември. На 23 се открива предизборната кампания.

Зам.-председател на комисията е Биляна Лазарова, а секретар Мевзуне Бейтулова.